Hladiny řek opět děsí sever Čech, někde jsou i 3. stupně

Praha - Liberecký kraj znovu bojuje s velkou vodou. Rozvodněné řeky a potoky ohrožují Frýdlantsko, Hrádecko i Českolipsko. Ničivá blesková povodeň se přitom těmito regiony prohnala před necelými dvěma měsíci. V osadě Víska u Višňové začala v 18:00 evakuace několika desítek lidí a hasiči již k několika domům připravili pytle s písklem. Chystá se také evakuace osady Předlánce, kde byl vyhlášen třetí povodňový stupeň. Ten platil odpoledne na Ploučnici ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku, večer na Mandavě ve Varnsdorfu a Řasnici ve Frýdlantě-Řasnici. V Hrádku nad Nisou se voda již rozlila po loukách. V Libereckém a Ústeckém kraji je zatopeno sedm silnic. Podle předpovědí by navíc mělo pršet i v průběhu noci, kdy může na severu Čech napršet až 35 milimetrů srážek.

V Jedlové v Orlických horách platí od půlnoci z neděle na dnešek druhý stupeň povodňové aktivity, pohotovost. Za posledních 24 hodin zde napršelo téměř 40 litrů vody na metr čtvereční. Kolem 40 litrů vody spadlo také na hřebenech Krkonoš. Největší příděl vody dnes ráno hlásily Vlčice u Trutnova, téměř 50 litrů na metr čtvereční za posledních 24 hodin. Aktuální informace o stavech řek nabízí webové stránky jednotlivých povodí.

Řeky v Ústeckém kraji místy zaplavily několik silnic. V Děčíně zalila voda z Ploučnice dvě ulice. U Modlan na Teplicku hasiči odčerpávají vodu z rybníka Kateřina, jedna z vedlejších silnic je podle krajské policejní mluvčí Petry Trypesové kvůli tomu uzavřená. Neprůjezdná je na Teplicku silnice u železničního přejezdu u Úpořin, kam se vylila voda z řeky Bíliny. Její hladina během večera stoupla na druhý povodňový stupeň.

V Mladé Boleslavi se kvůli vydatným dešťovým srážkám rozvodnila říčka Klenice. Před 04:00 její hladina přesáhla druhý povodňový stupeň a nadále pomalu stoupá. V okolí potoka byl vyhlášen zákaz vstupu. Veškeré vstupy do lesoparku Štěpánka byly podle něj označeny výstražnou páskou. Zejména můstky přes říčku jsou pro chodce nebezpečné.

Řeky na severu Čech stoupají a mohou se rozlévat

Hladina řeky Mandavy na Děčínsku dosáhla dnes ráno druhého povodňového stupně a stále stoupá. V 9:00 byla jen pět centimetrů pod třetím povodňovým stupněm, jehož posléze dosáhla navečer. Na vzestupu jsou i další řeky v kraji a hrozí, že se na některých místech začne vylévat voda z koryt. Během dnešního rána byl vyhlášený první povodňový stupeň i na Kamenici a Ploučnici. Hladiny obou řek stouply nad normální stav kolem 08:00 a dál se zvedají. „Všechny řeky jsou na vzestupu a předpokládáme menší vybřežení, snad jen s malými škodami,“ upozornil mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

V Hrádku nad Nisou se voda rozlila po několika loukách. „My jsme v Hrádku těsně před vyhlášením druhého stupně. Nisa se nám zatím vylila na některé louky, nemám zatím zprávy o tom, že by to zasáhlo nějaký dům. Možná bude mít někdo vodu ve sklepě,“ řekl v 10:00 starosta Martin Půta. Podle něj se řeka vylila rychleji, než tomu bývalo dříve. Od srpnových povodní totiž stále nebylo dostatečně vyčištěné její koryto. Podle údajů Povodí Labe platí první povodňový stupeň také na Jeřici v Mníšku a na Jizeře v Liberci a Železném Brodě.

Třetí stupně povodňové aktivity:

  • Smědá ve Předlánce u Višňové
  • Ploučnice ve Stráži pod Ralskem
  • Mandava ve Varnsdorfu
  • Řasnice ve Frýdlantě-Řasnici

Druhé stupně povodňové aktivity:

  • Jeřice v Mníšku
  • Mrlina ve Vestci
  • Rokytná v Moravském Krumlově
  • Cidlina - Nový Bydžov
  • L. Nisa - Hrádek
  • Bílina - Trmice

Na Rokytné v Moravském Krumlově platí pohotovost

Druhý povodňový stupeň, znamenající pohotovost, museli v noci na dnešek vyhlásit vodohospodáři na řece Rokytné v Moravském Krumlově na Znojemsku. Situace se ale uklidňuje, deště zřejmě nezpůsobily žádné vážnější škody. Hladina od rána stagnuje, pokud vytrvalý déšť ustane, půjde dolů. Řeka se drží v korytě. První povodňový stupeň, tedy bdělost, platí na říčce Křetínce na Blanensku a také na Želetavce v Jemnici, která je přítokem Dyje. Ta často v době dešťů a při jarních táních vystupuje z břehů.

Uzavřené silnice z důvodu záplav

  • ulice 17. listopadu, Děčín, pod železničním viaduktem zaplaveno, uzavřeno
  • ulice Krokova, Děčín, pod železničním viaduktem zaplaveno, uzavřeno
  • III/24095 mezi obcemi Těchlovice – Rychnov, spadlá opěrná zeď, uzavřeno
  • III/2628, obec Skalice u České Lípy směrem na Manušice, zaplaveno, uzavřeno
  • III/0352, 0353 mezi obcemi Černousy - Višňová, zaplaveno, uzavřeno
  • III/25352, u obce Modlany, zaplaveno, uzavřeno
  • III/25822, u obce Rtyně nad Bílinou, pod železničním viaduktem zaplaveno, uzavřeno
Rozvodněná řeka
Zdroj: ČT24