Kontroverzní hesla o drogově závislých zneužily strany v předvolební kampani

Praha – V ulicích hlavního města se v poslední době objevilo mnoho plakátů, které útočí na drogově závislé. Zatímco část z nich není myšlena vážně a kontroverzními hesly se snaží upoutat na konferenci o drogové politice měst, zbytek vyvěsily politické strany v rámci předvolební kampaně. Odborníci přitom upozorňují, že taková kampaň může napáchat víc škody než užitku. Množí se totiž třeba útoky na kontaktní centra pro drogově závislé.

Organizátoři dlouho plánované konference o drogové politice měst chtěli plakáty šokovat, proto na ně nechali natisknout věty jako "Holky, co si píchaj, bych nechala sterilizovat..„ nebo “Všechny ty feťáky bych nahnal do dolů..„. Předvolební kampaně některých stran jim ale vzaly vítr z plachet. “To, co my jsme mysleli jako nepředstavitelnou absurditu, tak některé politické strany považují za normální," podivuje se odborník na závislosti a spoluorganizátor konference Tomáš Zábranský.

Na drogově závislé útočila i kampaň ČSSD na Praze 5, po kritice vedení strany ale plakáty zmizely. Svou předvolební rétoriku také postupně zmírňuje Miroslav Šlouf, kandidát na primátora za zemanovce. „Já jsem si to uvědomil ve chvíli, kdy jsme to heslo vydali, že jsme měli víc asi napadnout drogy jako takové, tím myslím hlavně tvrdé drogy,“ podotkl Šlouf. Zmíněná předvolební hesla odsoudil národní protidrogový koordinátor i další odborníci. Podle nich snahy o vyhánění závislých z center měst nic neřeší.

V souvislosti s předvolební kampaní se navíc množí útoky na kontaktní centra pro drogově závislé i jejich pracovníky. Třeba Sananim na Praze 5 už letos čelil skoro 20 útokům. Podle ředitelky Sananimu Martiny Richterové už letos našli pracovníci betonovou traverzu vraženou do dveří nebo jim někdo skrz rozbitá okna nalil do objektu exkrementy. Šéfka Sananimu přitom zdůrazňuje, že právě kontaktní centrum dostalo každý týden do léčby i dva lidi. To znamená, že je stáhlo z ulice s velkou šancí na vyléčení.

Organizátoři konference o drogové politice měst zvolili velmi kontroverzní hesla záměrně.
Zdroj: ČT24