Heger chce kratší hospitalizace a více ambulantních zákroků

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger bude usilovat o to, aby nemocnice zkracovaly pacientům dobu hospitalizace a dávaly přednost ambulantním zákrokům. Český pacient totiž průměrně proleží na nemocničním lůžku 7,5 dne, v celé Evropské unii je přitom průměr o 1,5 dne kratší. Často je to způsobeno jeho předčasným přijetím před zákrokem. Heger chce takzvanou jednodenní chirurgií zabránit současnému stavu, kdy pacienti se stejnou diagnózou a průběhem léčby leží ve zdravotnických zařízeních rozdílně dlouho a nemocnice na jejich pobytu vydělávají peníze navíc.

„Budeme se snažit nastavit úhrady tak, aby bylo výhodnější poskytovat péči ambulantně. Třeba na chirurgii by byl pacient v jednoduchých případech operován a krátce poté by odešel domů,“ uvedl ministr v rozhovoru pro dnešní MF Dnes. Jednalo by se například o nekomplikované operace jako třeba žlučníku, šedého očního zákalu nebo kýly.

Zdravotní pojišťovny plánu přikyvují, když teď platí zdravotnickému zařízení lůžko za den, nemocnice si často pacienty nechávají u sebe déle. „Pokud je úhrada nastavena na paušál a pacientů je takzvaně dost, tak délka průměrné hospitalizace klesá a zvětšuje se počet pacientů,“ podotýká předseda Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Nestátní a menší nemocnice se ale obávají hlavně toho, aby nové ceny nezruinovaly zejména menší nemocnice. A také se bojí, aby se ministerský plán nakonec neobrátil proti nim a pacienti si na ně nestěžovali, že je vyhánějí po operaci domů předčasně a nedoléčené.

Češi jsou nemocniční ležáci

Česká republika se stále drží na předních místech, pokud jde o dobu hospitalizace. „V západních zemích funguje, že pacient přichází do nemocnice v den operace. Když ho mají ve dvanáct operovat, přijmou ho v deset. U nás je naprosto běžné, že je přijatý den předem a někdy i několik dní. Většinou to není nutné,“ uvedl ministr Heger.

Ve zdravotnictví bude příští rok o deset miliard korun méně. Podle Hegera to však není katastrofa, neboť až pětina peněz se prý utratí neefektivně. Největší rezervy vidí v pohybu pacienta v systému zdravotní péče. Pacienti se prý nekoordinovaně pohybují mezi lékaři a chodí si, ke komu chtějí a jak často chtějí. Regulační poplatky podle ministra sice vedly ke snížení počtu ambulantních návštěv a hospitalizací, přesto ale v systému některé nešvary zůstaly.

Pacientka na interním oddělení
Zdroj: ČT24