VV podaly trestní oznámení na radu Prahy 5

Praha - Věci veřejné dnes podaly trestní oznámení na radu Prahy 5 kvůli údajně nevýhodnému pronájmu mobilní kanceláře na pražském Andělu. Strana se domnívá, že mohl být spáchán trestný čin porušení povinností při správě cizího majetku. Novinářům to dnes řekl člen strany a kandidát do zastupitelstva Prahy 5 Jiří Vejmelka. Podle mluvčího Prahy 5 Radovana Myslíka jde o snahu Věcí veřejných upoutat pozornost před volbami.

Radnice si loni pronajala mobilní buňku, ve které před rokem zřídila na pěší zóně u stanice metra Anděl kancelář městské části. Radnice přitom sídlí jen zhruba 100 metrů odtud. Letos v červnu rada schválila výběrové řízení na další pronájem buňky na 60 měsíců. Za tu dobu zaplatí 4,16 milionu korun, společně s dosud zaplaceným pronájmem to bude radnici stát 5,4 milionu.

Podle kandidáta do zastupitelstva Prahy 5 Jiřího Vejmelky ale tato částka zhruba třikrát přesahuje pořizovací hodnotu mobilní buňky, která údajně činí asi 1,6 milionu korun: „Městské části tím vznikne škoda. Proto jsme dnes ráno předali trestní oznámení na státní zastupitelství v Praze 5.“

Kvůli výběrovému řízení chce strana podat podnět i k antimonopolnímu úřadu. Radnice ve výběrovém řízení oslovila pět firem, čtyři ale podle VV nesplňovaly podmínky tendru a ani se takovouto činností nezabývají. „Je otázka, jestli výběrové řízení proběhlo korektně. Máme pochybnosti, že bylo zmanipulováno,“ uvedl další kandidát do zastupitelstva Prahy 5 Tomáš Homola (VV). Zakázku získala stejná firma Marlyle, která dosud radnici kancelář pronajímala. Jednatelem společnosti je podle VV bývalý místostarosta Prahy 5 Martin Stránský.

Podle mluvčího Prahy 5 Radovana Myslíka jde o snahu Věcí veřejných upoutat pozornost před volbami. „Podle informací Prahy 5 je cena námi pronajaté mobilní kanceláře několikanásobně vyšší, než uvádějí Věci veřejné. Protože se jedná o pronájem, do ceny pronájmu se navíc promítají náklady na údržbu mobilní kanceláře vně i uvnitř, pojištění mobilní kanceláře a další služby, které by musela při nákupu radnice trvale hradit,“ uvedl. Výběrové řízení bylo podle Myslíka standardní a radnice nemá co skrývat. Proto prý vítá, že zakázku posoudí jak antimonopolní úřad, tak policie.

Do zastupitelstva Prahy 5 kandiduje i Radek John

Věci veřejné, za které kandiduje do zastupitelstva Prahy 5 i předseda a ministr vnitra Radek John, má pochybnosti rovněž o výběru advokátní kanceláře, která pro radnici tendr připravovala. Podle VV šlo o KŠD Šťovíček, která v minulosti zastupovala i firmu Marlyle. VV proto chtějí podat podnět i advokátní komoře.

Mobilní kancelář Prahy 5
Zdroj: ČT24/www.praha5.cz