Soud bude muset opět projednat kauzu Český dům

Praha - Pražský městský soud se bude muset potřetí zabývat kauzou Český dům, ve které figuruje i bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba. Ten spolu s dalšími dvěma bývalými zaměstnanci ministerstva čelí obžalobě, že pronájmem lukrativního komplexu - Českého domu v Moskvě - způsobili státu škodu přes 26 milionů korun. Prvoinstanční soud muže loni v prosinci osvobodil, odvolací senát Vrchního soudu v Praze však dnes verdikt zrušil. Případ vrátil k novému projednání.

Obžaloba viní Srbu, bývalého šéfa akciové společnosti Hotel Český dům Stanislava Breie a tehdejšího hlavního účetního moskevského komplexu Miroslava Karla z trestných činů zneužívání informací v obchodním styku a z porušování povinnosti při správě cizího majetku, za což jim hrozí až 12 let vězení. Podle prvoinstančního soudu však ze znaleckých posudků nevyplynulo, že by Českou republiku opravdu poškodili. Ke stejnému závěru dospěl soud již v roce 2007, i tento rozsudek však odvolací senát zrušil. Brei, Srba i Karel vinu od počátku popírají.

Brei s Karlem podle obžaloby založili akciovou společnost Hotel Český dům v červenci 2000 - Brei se stal předsedou představenstva, Karel šéfem dozorčí rady. Jako zaměstnanci ministerstva ale údajně nesměli působit v řídících orgánech soukromých firem. Spolu pak prý připravili servisní smlouvu na úkor českého státu. Podle smlouvy měla Breiova firma, která provozovala hotel, byty, restauraci, autoservis a parkoviště, ministerstvu ročně odvádět nájemné 28 milionů korun. Podle žalobců to mělo být o 26 milionů korun víc, tedy kolem 54 milionů korun.

Srbu obžaloba vinila z toho, že smlouvu nechal projednat v kolegiu ministra a umožnil, aby byla k 1. lednu 2001 uzavřena v podobě, jakou Brei a Karel navrhli. Údajně to bylo v rozporu s předpisy a Srbovými pravomocemi.

Srba byl již dříve odsouzen na 12 let za přípravu vraždy novinářky. Letos v září však soud v Plzni vyhověl jeho žádosti o podmínečné propuštění. Bývalý generální sekretář se tak na svobodu dostal po osmi letech. Zkušební dobu má na pět let.