Jednatel KV Areny: Požár založil někdo úmyslně

Karlovy Vary - Za pondělním požárem podzemních garáží karlovarské arény, dějiště mistrovství světa v basketbale žen, byl nejspíše žhářský útok nebo nedbalost. Jednatel společnosti KV Arena Jiří Hejda je přesvědčen, že oheň založil někdo úmyslně. Policie proto v okolí haly zesílila bezpečnostní opatření. Zítra zde totiž začínají ty nejdůležitější vyřazovací zápasy.

Hejda argumentuje tím, že hala je stará teprve rok a půl, a tudíž by se o technickou závadu jednat nemělo. Podle Hejdy začalo hořet v místě, kudy prochází kabely k chladícímu zařízení. Jeho výpadek by znamenal pohromu i pro basketbalistky - umělá hrací plocha totiž leží na ledě. „Kdyby roztál led, tak jsme z toho měli plovoucí podlahu,“ uvedl Hejda.

Požární a policejní specialisté ihned po uhašení ohně na místě odebrali vzorky ohořelých materiálů, teď je zkoumají v laboratořích. Policisté prověřovali i záznamy bezpečnostních kamer. Odhady škod se různí, podle zástupců města přesáhnou dvacet milionů korun. Do konce týdne by se mělo začít s opravami poničené části arény. Nejdříve nastoupí firma, která odstraní vrstvy sazí, a poté přijdou na řadu stavební úpravy poškozené betonové konstrukce.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Veškerou agendu spojenou s nápravou škod převzalo od vedení společnosti KV Arena město, které je vlastníkem haly v hodnotě kolem jedné miliardy korun. Město už začalo jednat s pojišťovnou o náhradě škody. Hala je pojištěná, celá stavba pak v záruce. Městu by tak v podstatě neměla žádná škoda vzniknout. Statika narušena není.

Program mistrovství není ohrožen. Mimo provoz pouze tréninková hala, pod níž požár vypukl. Poškozená ale není. Od pondělí by měla fungovat normálně.

Požár v suterénu haly vypukl v pondělí odpoledne. Z haly, kterou dělníci v té době připravovali na závěrečnou fázi mistrovství světa v basketbalu žen, bylo evakuováno několik desítek lidí. Jeden člověk se nadýchal kouře a byl převezen do nemocnice. Požár se podařilo zlikvidovat během půldruhé hodiny a ze suterénu se už dál do objektu nerozšířil.