Lupiče s granátem částečně odzbrojili náhodní svědci

Krnov - Lupiče, který v Krnově ve čtvrtek s granáty a pistolí přepadl směnárnu, zadrželi náhodní svědci. Jedna ze svědkyň podle policie muži vytrhla z ruky jeden granát a odhodila jej. K jeho explozi však nedošlo, neboť nebyl odjištěný. Později, když muže zatýkala policie, však explodoval další granát. Při výbuchu lupič zemřel a šest lidí bylo zraněno. Většímu krveprolití zabránil policista, který lupiče zalehl. Sám si však odnesl vážná zranění. Policie z databáze zjistila, že lupič byl i majitelem zbraně, z které padl při incidentu výstřel. Podle toho už také ví, že mu bylo 43 let, pocházel z Bruntálska a dosud nebyl nikdy trestán.

Lupič do směnárny vešel okolo 14:21. Vyzbrojen byl granáty a pistolí. „Po obsluze požadoval vydání finanční hotovosti. Pracovnice směnárny ale peníze odmítla vydat. Začala volat o pomoc a pachatel loupežného přepadení se dal na ústup,“ popsal začátek incidentu mluvčí moravskoslezské policie Miroslav Pech. Nedaleko směnárny se jej snažili zadržet kolemjdoucí lidé. Při následné potyčce jedna žena vytrhla z rukou útočníka zajištěný granát a odhodila jej. „V průběhu šarvátky došlo i k výstřelu ze zbraně, kterou muž držel v ruce. Výstřel však nikoho nezranil,“ uvedl Pech.

Společným úsilím přítomných se podařilo lupiče zadržet a přivolat policii. Na místo se v krátkém okamžiku dostavila tříčlenná hlídka obvodního oddělení v Krnově. Zákroku byl přítomen kriminalista služby kriminální policie a vyšetřování v civilu, který se shodou náhod nacházel poblíž. „V okamžiku, kdy policisté pachateli přikládali pouta, došlo k detonaci dalšího nástražného výbušného systému, pravděpodobně granátu, který měl pachatel u sebe,“ řekl Pech.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Výpravčí Daniel Petr, který lupiče zadržel:

„Ostatní utekli. Na zemi jsem viděl ležet granát. Myslel jsem si, že to je replika. Viděl jsem i zbraň. Předpokládal jsem, že už nic nemá.“

"On říkal něco jako 'všecky vás zabijem' a mně se zdálo, že to nebyl Čech, ale nějaký cizinec… Jen jsem cítil, jak to se mnou škublo. Odhodilo mě to. Ruce jsem měl na boku jeho těla, a proto je mám zraněné."

Policista vlastním tělem zabránil větší tragédii

Při výbuchu pachatel přepadení utrpěl smrtelné zranění. Při tom byli zraněni všichni zakročující policisté a dva civilisté. Policisté původně tvrdili, že jejich zásah zabránil mnohem většímu krveprolití. Měl se o to zasloužit především třiatřicetiletý policista, který utrpěl nejvážnější zranění, tím, že lupiče zalehl a granát explodoval pod jejich těly. Později ale policie verzi změnila. „Informace získáváme postupně. Výbuch nastal v okamžiku, kdy náš kolega k ležícímu pachateli přiklekl. Snažil se mu vytáhnout ruku a nasadit pouta. V té chvíli granát explodoval,“ řekl Pech. Podle něj zatím nic nenasvědčuje tomu, že policisté při zákroku postupovali špatně.

Nejvážněji zraněný policista se v ostravské fakultní nemocnici již podrobil operaci. „Zákrok proběhl bez komplikací. Zdravotní stav pacienta je nyní stabilizovaný. Muž je při vědomí,“ řekl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.