Vietnamci si zvykají na české poměry, tržnice už jsou jim malé

Praha – Vietnamci se k nám začali stěhovat v padesátých letech minulého století. V současné době jich u nás žije už kolem 60 až 90 tisíc. Nejčastěji obývají západočeské pohraničí, Brno, Ostravu nebo Prahu. Jejich život u nás ale není vždycky zcela idylický. O situaci vietnamské menšiny v Česku se dnes mluvilo u kulatého stolu v pražském kulturním a obchodním centru Sapa. Řeč přišla na podnikání, vzdělání, ale i kriminalitu.

Vietnamci k nám většinou přijíždějí z chudého vietnamského venkova nebo velkých měst. Jsou pracovití, potřebují peníze na vzdělání svých dětí, lepší živobytí i na cestu zpátky do Vietnamu. Většina z nich tady zůstat nechce. „Když jsem přijel, tak mi bylo 18 a tenkrát jsem se přihlásil na vysokou školu, na chemickou fakultu a teď dokončuji poslední ročník na právech,“ tvrdí 26letý student původem z Vietnamu.

Vietnamci, to jsou prodejci ovoce a zeleniny

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Tržiště už Vietnamcům nestačí. Začínají se postupně stěhovat do kamenných obchodů. Mění ale i sortiment. Boty a kabelky nahrazuje ovoce, zelenina nebo drogerie. „Vietnamci začali prodávat potraviny. Ty věci, co lidé dennodenně potřebují, a taky otevřeli vietnamské restaurace,“ říká bývalý předseda Svazu Vietnamců v ČR Tran Viet Hung.

Michal Ševera ze Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

"Odráží se to i v tom, že velkoobchodníci Cash & Carry se pokouší komunikovat s tou vietnamskou komunitou, v mnoha případech i vietnamsky."

Problém nastává, pokud Vietnamec nemůže najít práci. Nezaměstnaní totiž často končí na policejních služebnách. Častým důvodem jsou drogy. „Většina Vietnamců nejsou uživatelé drog, ale právě ti, co nemají práci, jsou zneužíváni - na práci při pěstování marihuany,“ tvrdí Zdenka Dubová z Info-Dráček. Podle Svazu obchodu ale naopak ubývá prodejců padělaného zboží. Svaz pro Vietnamce pravidelně pořádají semináře o českých zákonech, setkávají se i s Českou obchodní inspekcí nebo finančními úředníky.