Praha měla první školku pro mentálně postižené ve střední Evropě, pomáhá už 50 let

Praha - Speciální pražská mateřská škola Štíbrova slaví 50 let od založení. Jako první ve střední Evropě se tehdy začala věnovat dětem s mentálním postižením, kterým pomohla alespoň částečně s integrací do společnosti zdravých lidí. Do té doby byly postižené děti jedině v ústavech nebo doma. V současné době navštěvuje školku 50 dětí a další místa by se rozhodně hodila. Školka totiž musí stále desítky dětí odmítat.

Před 50 lety bylo otevření speciální mateřské školky Štírova překvapivou inovací. Hlavně v začátcích se ale setkávala s negativním postojem veřejnosti. „V 80. letech měla školka ten problém, že když se přestěhovala do nových prostor, tak se to zdejším lidem moc nelíbilo, že by zrovna děti s postižením měly dostat novou školku. Ale tyhle problémy, doufám, už má naše společnost za sebou,“ popsala ředitelka školky Marie Horázná.

Dnes jsou podobné mateřské školky docela běžnou záležitostí. Mají ale úplně stejné problémy jako obyčejné mateřské školy. Je jich stále málo a mají nedostatek volných míst. „V současnosti je ve školce 50 dětí a myslím, že dalších 20 míst bychom určitě uživily, protože každý rok se nám hlásí tak 30 dětí navíc, než můžeme přijmout,“ uvedla Horázná.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Do speciálních mateřských škol za posledních pět let chodí stále víc dětí. Jen loni to bylo přes sedm tisíc. Nejvíc s vadami řeči a kombinovaným postižením. Každý rok rychle přibývá i dětí s autismem. Stále více dětí se ale daří integrovat i do běžných školek – v současné době je to zhruba třetina z jejich celkového počtu. Dopomohla tomu mimo jiné i změna školského zákona v roce 2005, kdy klasické speciální mateřské školy zanikly a staly se součástí mateřských škol.