Postavme školu v Africe - skauti opět vybírají na školy pro etiopské děti

Praha – Už osmý ročník sbírky Postavme školu v Africe se bude opět snažit vybrat peníze na to, aby se etiopské děti naučily číst a psát. Sbírku pořádá Člověk v tísni a Junák. Právě skauti dnes začali ve více než padesáti městech vybírat příspěvky do kasiček na stavbu školních budov. Akce potrvá do 10. října a organizátoři slibují v rámci sbírky například koncerty či výstavy. Loni se skautům podařilo vybrat 3,6 milionu korun.

Etiopie je jedna z nejzaostalejších a nejchudších zemí světa. Děti většinou do školy nechodí, místo toho pomáhají uživit početné rodiny, nebo musí chodit za vzděláním desítky kilometrů. Číst a psát tam podle údajů Světové banky neumí asi 60 procent lidí. Sbírka Postavme školu v Africe má zvýšit gramotnost místních a pomoct tak zemi ven ze začarovaného kruhu chudoby. „My nejenže tu školu postavíme, ale vyškolíme učitele. Pro ty děti to je jednak šance vůbec chodit do školy, ale také dosáhnout mnohem lepší kvality vzdělání,“ uvedla vedoucí mise Člověka v tísni v Etiopii Michaela Burdová. Vybudování jedné školy vyjde zhruba na milion korun.

Díky sbírce už v zemi Člověk v tísni postavil 11 škol, do kterých chodí 2 700 dětí. Češi na vzdělání etiopských dětí přispěli už sedmnácti miliony korun. Při výběru peněz od začátku pomáhají skauti. Podle koordinátorky sbírky Mariany Ermlové se letos zapojilo několik desítek oddílů.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Podle britské Nadace pro charitativní pomoc je Česko v žebříčku 153 států podle přístupu k dobročinnosti na 81. místě. Po Slovinsku jsme tak druzí nejštědřejší z evropských postkomunistických zemí. Češi pomáhají a dá se říct, že možná pomáhají čím dál víc. „Teď zasáhla trochu krize, ale naštěstí soukromí dárci přispívají i nadále,“ řekla koordinátorka etiopského projektu Dana Plavcová. Její slova potvrzuje i vedoucí oddělení humanitární a rozvojové pomoci Charity ČR Pavel Gruber. „Češi se pořád chovají neuvěřitelně štědře,“ uvedl.

V Praze na náměstí Míru dnes například mohli zájemci ochutnat etiopská jídla a kávu z této africké země. Do české knihy rekordů se podařilo také zapsat nový rekord v počtu lidí současně bubnujících na lidská těla. Na náměstí jich bubnovalo najednou 106. Vysoká škola ekonomie a managementu navíc přislíbila za každého zúčastněného přispět do sbírky částkou 200 korun.

Kromě toho, že Češi nejsou lakomí, hodně z nich má zájem odjet přímo na místo do krizových oblastí. „Neměla by tam být taková ta naivita skutečně jen pomáhat, ale něco nabídnout, mít kvalifikaci, která je potřeba,“ upozorňuje Plavcová. Například v Etiopii se ale Člověk v tísni snaží co nejvíc zaměstnat místní lidi, kteří mají lepší znalost terénu a také jazyka. Navíc tím podpoří zaměstnanost v regionu.

Děti v Etiopii
Zdroj: Jan Mrkvička/Člověk v tísni