Zimní výbava na D1 bude povinná od Mirošovic po Kývalku

Praha – Na dálnici D1 od listopadu opět bude téměř v celém úseku mezi Prahou a Brnem povinná zimní výbava. Povinnosti uniknou pouze řidiči, kteří v Mirošovicích sjedou na budějovickou silnici, nebo ti, kteří opustí dálnici u Kývalky. Na 163 kilometrech, které oba sjezdy dělí, bude možné jezdit pouze se zimními pneumatikami. Odpůrci zimního obutí přesto mohou být zatím spokojeni – loni ohlášenou celorepublikovou povinnost používat zimní pneumatiky politici zatím nestihli schválit. Opět se o to ale chtějí pokusit během dalšího roku.

Ačkoli byly zimní pneumatiky na dálnici D1 povinné i loni, probíhala letos debata o umístění značek přikazujících použít zimní výbavu nanovo. Ministerstvo, kraj Vysočina a policie měly na nutnost používat zimní pneumatiky docela jiný názor, dokonce se proto uvažovalo o tom, že se letos značky vůbec neumístí.

S povinnou zimní výbavou na dálnici má největší problém kraj Vysočina. V posledních letech totiž řada řidičů, která zimní pneumatiky neměla, objížděla D1 po souběžných silnicích. V lepším případě rušili klid v obcích, kterými projížděli, v horším případě bourali a při sněhových kalamitách tahy ucpali. „Největší problémy dělají nákladní vozidla, která sjedou z dálnice kvůli tomu, že je značka zimní výbavy pouze na dálnici,“ řekl náměstek hejtmana Libor Joukl.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Proti úplnému zrušení povinných zimních pneumatik na D1 v zimě 2010/2011 se ale zase postavila policie. „Nejevilo se nám to nejbezpečnější,“ vysvětlil ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Výsledkem je proto kompromis – zimní výbava je povinná od Mirošovic po Kývalku, alternativou může být výlet po kapacitních státních silnicích I/3 a I/23 přes Veselí nad Lužnicí.

Ministerstvo dopravy ale chce – tak jako loni – co nejdříve prosadit plošnou celorepublikovou povinnost používat zimní pneumatiky. „Osazování dopravních značek a hádání se o tom, jestli by tento kilometr ještě měl být, nebo neměl být, je neefektivní,“ komentoval současnou situaci ministr Vít Bárta.

Ministerstvo věří, že se potřebnou novelu skutečně podaří schválit velmi rychle. Zimní pneumatiky by tak mohly být povinné bez výjimky pro každého už od ledna.