V komunální politice se vydělávají větší peníze než v Parlamentu

Praha – Komunální volby, které začnou příští týden, mohou těm, co budou zvoleni, vydělat více peněz než třeba místo v Parlamentu. Vyplývá to z průzkumu majetkových přiznání politiků, který provedly Hospodářské noviny (HN). Přivýdělky poslanců ve státních firmách se počítají na statisíce, zvláště pražské firmy ale posílají politikům i miliony korun. Rekordmanem je pražský radní Ondřej Pecha z ODS, který loni za své angažmá v Pražské plynárenské, Pražské plynárenské holding a Trade Centre Praha inkasoval téměř 1,8 milionu korun.

Stranou ale nezůstávají ani politici ČSSD. Její pražský zastupitel Miroslav Poche si v dozorčí radě Pražské energetiky vydělal vedle svého platu 1,6 milionu korun za rok, zjistily HN.

Zákon o střetu zájmů sice zakazuje, aby komunální politici, kteří jsou za svou funkci placeni, brali ještě peníze od městských firem. Jenže existují prosté možnosti, jak nařízení obcházet. Například tak, že politik pobírá plat od společnosti, která sama městská není, ale je ve vlastnictví firmy, která už městská je.

Podobně poslanci brali peníze od ČD Cargo s tím, že firma není státní, protože ji vlastní České dráhy. To, že České dráhy samy už státním podnikem jsou, nebylo důležité. Taková praxe je už dnes zakázaná, na místní politiky ovšem nikdo nedohlíží.

John chce zákon, Nečas ale ne

Proti tomu chce zakročit ministr vnitra za Věci veřejné Radek John: „To, že si takhle přivydělávají, způsobilo chaos a nedůvěru. Musí se to vyřešit zákonem, chceme to vymyslet s ministerstvem spravedlnosti.“

Snížení odměn o deset procent

Ministerstvo vnitra Radka Johna už ale připravilo návrh na snížení odměn členům obecních zastupitelstev. Kandidáti do komunálních voleb by podle návrhu měli počítat se snížením odměn od 1. ledna 2011. Za optimální mají autoři návrhu snížení odměn o deset procent. Argumentují snížením objemu mezd o deset procent ve stejném období pro zaměstnance ve veřejných službách a správě, vojáky z povolání a příslušníky bezpečnostních sborů. Dokument John v úterý poslal do připomínkového řízení.

Předseda vlády Petr Nečas, který sám s praxí přilepšování v politice zápasí, ale zákon měnit nechce. „Správné to není a mělo by být věcí jednotlivých obcí a komunálních politiků, aby své chování zdůvodnili občanům a voličům. Řešit vše zákonem nejde,“ říká.

Otázka, která by se měla řešit po volbách

Ti, co odměny pobírají, se hájí tím, že za hospodaření společností ručí majetkem. A lidé, kteří do vedení Prahy kandidují, se problémem zatím nechtějí zabývat. „Už jsme se o těch odměnách bavili a shodli jsme se, že tohle je otázka, která by se měla vyřešit až po volbách,“ uvedl jeden z lídrů pražské ODS Boris Štastný. A pokud jsou politici odborníky, není důvod, aby za své posty nebrali odměny, myslí si zase kandidát na primátora za TOP 09 Zdeněk Tůma.