Na německých dálnicích hrozí zácpy, začínají podzimní prázdniny

Berlín - Příští týden začínají podzimní prázdniny v deseti německých spolkových zemích, a autokluby proto očekávají o nadcházejícím víkendu na dálnicích dopravní zácpy. Čeští řidiči, kteří se chystají vydat k západním sousedům, by proto měli počítat s možným až dvouhodinovým zdržením. Nejrizikovějšími tahy budou podle autoklubu ADAC dálnice na jih do Alp a německého středohoří. Kolony prý hrozí také na trasách k Severnímu a Baltskému moři. Největší komplikace ADAC očekává v pátek odpoledne.

„Kdo vyjede v pátek mezi 14. a 19. hodinou, bezpochyby uvízne v zácpě,“ varuje autoklub. O mnoho lepší prý nebude situace ani po celou sobotu.

Kdo se nebude chtít v těchto dnech při cestě Německem zbytečně zdržet, měl by se podle autoklubu ACE vyhnout dálnici A1 v úseku Kolín nad Rýnem-Brémy-Hamburk-Lübeck, dálnici A3 mezi Kolínem nad Rýnem a Würzburgem, A5 mezi Frankfurtem nad Mohanem a švýcarskou Basilejí, A8 spojující Stuttgart s Mnichovem a rakouským Salcburkem a tradičně problematické tepně A9, vedoucí z Berlína do Mnichova. Dopravní komplikace se ale mohou vyskytnout i na ostatních rychlostních tazích a na příjezdech do horských středisek.

Dopravu také komplikuje více než 400 stavebních prací, které v současnosti na německých dálnicích probíhají. ADAC nicméně řidiče uklidňuje, že víkendové zácpy nedosáhnou rozměrů těch, které pravidelně ochromují dálniční provoz v Německu na začátku a na konci letních prázdnin.