O titul Auto roku 2011 se utká 42 novinek, škodovka chybí

Praha - O titul 17. ročníku ankety Auto roku 2011 v ČR se utká celkem 42 letošních novinek. Mezi nominovanými však chybí domácí značka Škoda, tuzemskou výrobu tak reprezentují Kia Venga a Hyundai ix20 z nošovické automobilky. Loni vyhrála soutěž Škoda Yeti. Nominované vozy se o titul utkají v pěti kategoriích. Jsou rozděleny na malé vozy a nižší střední třídu, SUV, velkoprostorové vozy, střední a vyšší střední třídu a sportovní auta, informovali o tom organizátoři soutěže ze Svazu dovozců automobilů a Sdružení automobilového průmyslu.

O vítězích rozhodne 38členná odborná porota i hlasování laické veřejnosti. Odlišuje se tak od konkurenční ankety, která rovněž nese název Auto roku, vyhlašuje se ale až v prosinci a hlasují v ní motorističtí novináři. „Tím, že možnost volby dáváme nejen odborné pototě, ale i laické veřejnosti, je zájem o anketu vyšší a lidé mají možnost vybrat si,“ zdůvodnil podobu podzimní ankety předseda pořádajícího Svazu dovozců automobilů Jiří Miňovský.

Porota bude posuzovat technické řešení, funkčnost, bezpečnost, jízdní výkony, poměr hodnoty a ceny nebo ekologičnost. Výsledky 17. ročníku soutěže organizátoři vyhlásí v druhé polovině ledna. Novinkou je samostatná cena odborné poroty, kterou získá jeden ze 13 vozů s hybridním pohonem.

Auto roku v ČR a prodej aut (zdroj: ČT24)

V soutěži zastupují malé vozy a nižší střední třídu například auta Alfa Romeo Giulietta, malé městské Audi A1, Chevrolet Spark, Citroën C3, Nissan Micra a nebo Suzuki Swift. V SUV jsou nominována třeba vozy BMW X3, Dacia Duster, Hyundai ix35, Jeep Grand Cherokee a Volkswagen Touareg.

V kategorii velkoprostorových vozů se objevil Fiat Doblo, Ford C-MAX, Hyundai ix20, Kia Venga či Mazda 5 a nebo Volkswagen Sharan. Ve vyšší střední třídě pak veřejnost najde Audi A7 Sportback, Audi A8, BMW řady 5, ale i Volvo S60, které si stále zachovává náskok v bezpečnostních prvcích. Sportovní vozy zastupuje Maserati GranCabrio, Mercedes-Benz SLS AMG, Peugeot RCZ, Renault Wind a s pevnou skládací střechou Renault Mégane CC.

V konkurenční anketě Auto roku 2011 v České republice Klubu motoristických novinářů je nominováno 38 novinek. Vítěz ryze odborné soutěže podle mezinárodních pravidel Car of the Year bude znám v prosinci.

  • Volvo S60 autor: Petr Mlch, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1469/146889.jpg
  • Dacia Duster autor: Jan Koller, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1573/157224.jpg