Podezřelé machinace s trvalým bydlištěm - je za nimi snaha ovlivnit volby?

Praha – Už za týden se otevřou volební místnosti po celém Česku, volit budeme do komunálních voleb a někde také do Senátu. Právě pro komunální volby je důležitý pojem trvalé bydliště – nelze si totiž zřídit voličský průkaz a volit jinde, než je člověk úředně hlášen. Krátce před volbami se proto objevily podezřelé případy, které sice neporušují zákon, z etického hlediska jsou ale minimálně sporné.

S nebývalým přílivem nových obyvatel se potýká třeba Karlova Studánka na Bruntálsku, kam se během tří týdnů na jednu adresu přihlásilo 27 lidí. Do dvoupokojového bytu v hotelu Džbán je přivedl Ludvík Zifčák, který během sametové revoluce sehrál pro STB úlohu mrtvého studenta Šmída.

Zifčák je teď dvojka na kandidátce sdružení Prosperita Karlovy Studánky a sám tvrdí, že tato akce nemá s volbami nic společného. 27 nových obyvatel ovšem může s výsledky pořádně zahýbat, vždyť při minulých volbách stačilo vítězné straně v Karlově Studánce pouhých 26 hlasů. Starosta obce Roman Reichl (nez.) odhaduje, že by sdružení díky novým obyvatelům mohlo získat dva až tři mandáty navíc.

Zákon ovšem Zifčák neporušuje, na jednu adresu se může přihlásit více lidí. Navíc nelze nově příchozím ani zákazat jít k volbám. Takto už jednou rozhodl soud, který řešil případ Moldavy v Ústeckém kraji, kam se krátce před volbami přihlásilo 42 nových obyvatel.

Kritice čelí i karlovarský primátor

Rošádu s trvalým bydlištěm kritizuje i opozice v Karlových Varech. Tamní primátor Werner Hauptmann (ODS) sice ve městě kandiduje, s rodinou ale žije v nedaleké vesnici Jenišov. Ani Hauptmann ale zákon neporušuje, trvalé bydliště má totiž stále hlášené v Karlových Varech v bytě u rodičů. Zákon totiž přikazuje, že může člověk kandidovat jen v té obci, kde má trvalé bydliště.

Opoziční zastupitel Jiří Kotík (Alternativa) ovšem tvrdí, že by měl primátor ctít ideu zákona, a ne jeho doslovné znění. „Má-li bydlet v obci, kde kandiduje, tak by tam měl i žít,“ domnívá se Kotík. Sám primátor se ovšem hájí tím, že i když si s manželkou postavili rodinný domek v sousední vesnici, tak to nic nemění na tom, co pro město dělá.

V Bublavě mají před volbami nové obyvatele

Už 35 lidí se od srpna přihlásilo k trvalému pobytu v hotelu Horská bouda v krušnohorské Bublavě. Tím se stali tamními voliči a podle současného starosty Igora Jirsíka má tato akce za cíl ovlivnit komunální volby ve prospěch ODS. Za tu kandiduje hoteliérova dcera Jana Štruncová, která otevřeně přiznává, že záměrem nových obyvatel je prosadit podnikatelské zájmy, se kterými starousedlíci nesouhlasí. Snahu přihrát hlasy pro svou dceru a pro ODS změnami trvalého bydliště desítek lidí potvrdil i majitel hotelu Jan Štrunc: „Chceme změnu, protože je tady přesně rozhraní mezi starousedlíky a novousedlíky a starousedlíci tu změnu nechtějí a jinou změnou, než změnou počtu obyvatel, to udělat nemůžeme.“

Volby mají tady v Bublavě jedno silné téma, což je nedokončená stavba akvaparku. Aktivně ji prosazoval právě podnikatel Štrunc a přesvědčil pro ni bývalé vedení radnice. Na projektu se podílel i stát, a to 57 milióny korun. Kvůli nesprávnému užití ale příliv peněz skončil a naopak Bublava teď musí dotace vrátit, což ji zadluží. Přesto majitelé místních hotelů a penzionů chtějí stavbu hned po volbách dokončit a k tomu hledají silného investora.

  • Karlovarský primátor Werner Hauptmann (ODS) autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2009/200816.jpg
  • Rozestavěný akvapark v Bublavě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/238/23742.gif