V Brně vyrostla moderní klinika prasečích chorob, pomůže lidem

Brno - V areálu Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (VFU) dnes otevřeli nový pavilon kliniky chorob prasat. Novostavba za 147 milionů korun se stavěla rok a půl, peníze šly z dotací ministerstva školství. Klinika chorob prasat je jedinou svého druhu v Česku, která má pomáhat především vývoji lidské medicíny. Velkou vizí brněnských veterinářů a lékařů je vyvinout na nové klinice způsob, jak pomocí kmenových buněk vypěstovat náhradu zubu nebo kostí. Bez pokusných prasat, která se nejvíce podobají lidskému organismu, by vše zůstalo u snu.

„Jde především o výzkumy zaměřené na nemoci srdce, cév, ale také na neurochirurgické problémy. Všechno má směřovat k tomu, aby hojení defektu lidských tkání bylo co nejdokonalejší a co nejméně invazivní,“ řekl pro ČT děkan Fakulty veterinárního lékařství Alois Nečas.

Jan Bernardy, zástupce přednosty Kliniky chorob prasat:

 „Z přípravny přijde prase na operační sál, kde se operuje standardním způsobem, jak jsou humánní chirurgové zvyklí. Tady prase přestává být prasetem a stává se experimentálním modelem pro humánní chirurgii.“

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Na klinice může být najednou až 300 prasat. Veterináři by je měli začít navážet během příštích 14 dnů. Zástupce přednosty kliniky Jan Bernardy popsal budoucí život zvířat v ústavu jako standardní a dodal, že personál bude pečovat o jejich maximální pohodu. Nadstandardní podmínky pro laboratorní zvířata tak zahrnují třeba dostatek prostoru, makrobiotickou stravu i míče pro zabavení. Každé prase na klinice stráví jeden měsíc až půl roku života, většina testů skončí utracením zvířete.

Škola se vybudováním kliniky připravuje i na budoucí spolupráci s velkými mezinárodními vědecko-technickými projekty, jakým je například i plánovaný Středoevropský technologický institut (CEITEC) v Brně, který momentálně čeká na zelenou z Bruselu.