Teplická MHD bude příští rok pro seniory zdarma

Teplice/Most – Všichni penzisté budou od příštího roku cestovat městskou hromadnou dopravou po Teplicích zdarma. Oznámil to primátor Jaroslav Kubera. Při přípravě slevy se inspiroval v Mostě, kde mají senioři podobnou výhodu. Ve většině dalších měst mohou cestovat městskými autobusy, případně tramvajemi, zdarma pouze ti senioři, kterým je více než 70 let.

„Zatím nevíme, kolik nás to bude stát, ale jistá už je podoba jízdenek – budeme proplácet legitimace. Rádi bychom s dopravcem domluvili nějakou nižší cenu, ale i další detaily se budou teprve řešit,“ řekl Kubera. Dodal, že plán by mohlo zhatit, kdyby někdo ze zastupitelstva po volbách „otočil o 180 stupňů“. Vedení města předpokládá, že ho zvýhodnění penzistů vyjde na několik milionů korun.

Z mosteckého magistrátu ovšem přicházejí zprávy, které naznačují, že placení jízdného za seniory je nákladnější, než se může na první pohled zdát. „Doprava seniorů stojí město okolo 12 milionů ročně,“ řekla náměstkyně primátora Hana Jeníčková.

Mostečtí šli z měst v regionu v dopravních dotacích zřejmě nejdál, kromě měsíční jízdenky pro seniory za symbolických 40 korun přepravují prakticky zdarma i děti do 15 let.