Nečas ujišťuje, že vláda bude jednat s opozicí, Sobotka mu nevěří

Praha - České vládní opozici se od premiéra a předsedy ODS Petra Nečase dostalo ujištění, že koaliční vláda s nimi bude o všech klíčových reformách vyjednávat. Ovšem úřadující šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka odmítá Nečasovi takový návrh uvěřit a tvrdí, že pokud nebude mít sociální demokracie po nadcházejících volbách do Senátu v horní komoře většinu, bude s ní vláda vyjednávat pouze naoko. Debata mezi lídry stran proběhla v dnešním pořadu Nedělní partie na TV Prima.

Petr Nečas

„My budeme vyjednávat o klíčových reformách, myslím si, že je to nezbytné.“

I přes nabídku jednání o klíčových reformách s opozicí Nečas neslíbil, že se na všem vláda s opozicí dohodne. Sobotka se ale domnívá, že pokud bude mít současná vládní koalice většinu i v Senátu, bude v pokušení „válcovat“ opozici. Připomněl například zkušenost z roku 2007, kdy Senát schvaloval tehdejší vládní reformu veřejných financí a hlasy poslanců pravice tehdy rozhodl, že se jí nebude zabývat a odešle ji k podpisu bez rozpravy rovnou prezidentovi.

Sobotka zároveň připomněl vládní snahu změnit platové tarify ve veřejné správě: „Vy jste vyjednávali tak dobře, až to do ulic vyhnalo 40 tisíc zaměstnanců veřejného sektoru na jednu z největších demonstrací, kterou jsme tady proti vládě měli.“

Naproti tomu Nečasovi záleží na tom, aby Senát měl po volbách středopravicové zabarvení. Připouští, že horní komora sice může za určitých okolností reformní úsilí vlády zbrzdit, ale tvrdí, že ho nemůže zastavit. ODS má podle něj jediný cíl, a to nadcházející senátní volby vyhrát. Senátní volby však jako referendum o vládě nevnímá: „Senátní volby, jak známo, běží jen ve třetině senátních obvodů, nejsou to celoplošné, celostátní volby, nicméně jsou to volby do Parlamentu.“

O opaku pak mluví lídr ČSSD: „Já jsem přesvědčen o tom, že to referendum do značné míry být může.“ ČSSD má podle něj za cíl získat v Senátu většinu. Nyní mají sociální demokraté v Senátu 29 zástupců, pokud by jich v nynějších volbách získali ještě 12, měli by v horní komoře většinu.

Nečas a Sobotka jsou pro finanční limity předvolebních kampaní

Petr Nečas se zároveň shodl s úřadujícím předsedou ČSSD na nutnosti zavedení finančních limitů pro předvolební kampaně. Podle Nečase ale nejdřív musí všechny strany zveřejnit náklady za kampaně minulé. Musí být rovněž zajištěno, že limity nebudou obcházeny například prostřednictvím anonymních kampaní.

Dle Sobotky je potřeba zpřísnit pravidla pro financování kampaní a navrhl stanovení finančních limitů. „Jsem připraven o tom jednat za jedné podmínky, a sice, že se skutečně zveřejní výdaje na minulé kampaně,“ reagoval Nečas. Podle šéfa občanských demokratů není problém ve stanovení limitů, ale v tom, aby tyto limity nebyly obcházeny.

Úřadující šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka

„Pokud budou limity výdajů stran v kombinaci s přísnějšími pravidly pro sponzoring, tak minimálně zlepšíme politickou kulturu a ucpeme nějaká místa, která dnes mohou působit na občany netransparentním způsobem.“

„Musí být zavedeny jednoznačné pojistky, že to nebude obcházeno přes tyto kampaně, které nebudou identifikovány. V tom je jádro pudla, ne ve stanovení limitů,“ poznamenal premiér.

  • Demonstrace pro snižování platů autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1964/196393.jpg
  • Reklamní plakáty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2008/200750.jpg