Starosta Nového Boru, odsouzený za braní úplatku, chce znovu na radnici

Liberec - Bývalý starosta Nového Boru Radek Nastič, který si odseděl roční trest za přijetí úplatku a vystoupil z ODS, se nyní vrací do politiky. Na kandidátce Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí je volební trojkou, píše Mladá fronta Dnes. „Oslovili mě místní hasiči,“ uvedl pro list exstarosta Nastič, sám dobrovolný hasič.

Přiznává, že hasičů se hned zeptal, zda jsou si jistí, že jim jeho angažmá nemůže uškodit. „Jestli s tím bude spojen neúspěch ve volbách, musíte si ho přičíst sami,“ řekl prý Nastič, když kandidaturu přijímal. Velitel novoborských hasičů Josef Kočí si myslí, že kandidatura exstarosty jim neublíží. „Naopak. Radek Nastič byl výborným starostou. Narozdíl od nástupců zvládl zastupitelstvo. I někteří lidé, kteří ho odvolávali, teď tvrdí, že je ho škoda,“ uvedl Kočí. Nastičova úplatkářská kauza byla podle něj na politickou objednávku.

Nastiče odsoudil v dubnu 2008 okresní soud v České Lípě na rok do vězení a udělil mu pokutu sto tisíc za to, že za nejasných okolností přijal dar 150 000 korun. Tvrdil, že šlo o sponzorský dar pro novoborské fotbalisty, podle obžaloby to však byl úplatek v souvislosti s privatizací městského domu. Soud mu navíc udělil pětiletý zákaz činnosti v samosprávě, což posléze Nejvyšší soud v Brně zrušil.