Kramarič už dále nemůže obhajovat údajného „vora v zakoně“

Praha - Advokát Julius Kramarič nemůže dál obhajovat Andranika Soghojana, označovaného za šéfa arménské mafie v Česku. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, Kramarič byl totiž nedávno obviněn, že se v této kauze snažil uplatit svědka. Samotný advokát nechtěl rozhodnutí soudu komentovat, bude ho prý ale respektovat. Už dříve odmítl i obvinění uplácení, které označil za policejní provokaci.

Proces v Soghojanově kauze bude pokračovat zítra, už od počátku ale případ provázejí nebývalé tlaky. Boj mezi právníky šestice obžalovaných na straně jedné a státním zastupitelstvím, respektive policií na straně druhé, se odehrává i mimo soudní síň. Nejvýraznější postavou těchto třenic byl právě Kramarič, který si při hlavním líčení několikrát ostře vyměňoval názory se státním zástupcem Vladimírem Mužíkem a proces označil za zmanipulovaný.   

Jeden z předvolaných svědků už dříve prohlásil, že mu Kramarič nabízel půlmilionový úplatek za to, že znevěrohodní jiného svědka. Advokát se bránil tím, že jde o provokaci ze strany Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu - policisté i státní zástupce se podle něho se svědkem dohodli. Policie pak ale Kramariče v polovině září obvinila z podplácení, za což mu hrozí až pět let vězení.  

Soghojan je podle policie „vorem v zakoně“ - kriminální autoritou, která v Česku urovnává spory zločineckých skupin ze zemí bývalého Sovětského svazu. V roce 2007 si prý objednal vraždu arménského podnikatele, kterou chtěl zastrašit arménskou komunitu žijící v Praze a získat vliv nad komunitou čečenskou. Arménský podnikatel se údajně provinil proti nepsaným zločineckým zákonům tím, že ze získané částky jednoho milionu amerických dolarů neodevzdal polovinu do společné pokladny. Po dvojnásobném omylu najatého vraha byl těžce zraněn jiný Armén a zemřel mladý řidič společnosti Sazka.

Kramarič má ale problémy i v souvislosti s další kauzou, čelí totiž podezření, že vydíral uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Jihoafrická policie ho na konci loňského května opakovaně zadržela na letišti v Johannesburgu kvůli údajné snaze ovlivnit Krejčířovu výpověď. Kramarič do JAR přiletěl proto, aby se zúčastnil Krejčířova soudního výslechu, který se měl týkat údajného únosu a smrti Krejčířova otce Lamberta. Česká policie z činu podezírá skupinu mužů, v níž figuruje i Kramaričův klient - podnikatel Jaroslav Starka. Loni v prosinci sice Kramariče jihoafrický soud zprostil obvinění, ještě předtím ho ale kvůli stejné věci obvinila česká policie.