Muž přechovával jaderný materiál, nyní je ve vazbě

Bělá nad Svitavou/Berlín - Nebezpečnou látkou, kterou policie nalezla v pátek v domě v Bělé nad Svitavou, byl jaderný materiál. Policie dnes za jeho přechovávání obvinila pětačtyřicetiletého muže, kterého v pátek zadržela v Bělé a od soboty drží ve vazbě. Trvalý pobyt má hlášen v sousedním Německu, kde ho rovněž hledala policie kvůli nalezeným chemikáliím neznámého původu, munici, rozbuškám a částem automatických zbraní v jeho bytě v Koblenzi. Radioaktivní látky jako v Bělé tam ale zajištěny nebyly. Muž je podle policejní mluvčí Pardubického kraje Markéty Janovské obviněn z trestných činů nedovoleného ozbrojování a nedovolené výroby a držení jaderného materiálu a zvláštního štěpného materiálu.

Policie na muže přišla koncem minulého týdne v rámci pátrání po podezřelých nákupech chemikálií. Jako místo, kde chemické látky skladuje, označil právě dům na Svitavsku. Objekt policie od pátku nepřetržitě střeží. Jedná se o chemické sloučeniny z takzvaného ochuzeného uranu, který se v miniaturních množstvích používá při chemických analýzách v laboratořích. Další podrobnosti policie odmítá sdělit, ačkoliv už má první rozbory látek. Podle státního zastupitelství v Koblenzi tam přechovával radioaktivní uran 238 a 235.

Dnes se sešli zástupci kraje, inspekce životního prostředí, hasičů i policie, aby vypracovali postup likvidace nebezpečných látek a minimalizovali případné riziko na okolí, dodala krajská mluvčí Markéta Janovská. Podle zástupce vedoucího státního zastupitelství v Koblenzi Hanse-Petera Gandnera je muž německo-slovenského původu a narodil se v Praze. V Bělé žil u své jednaosmdesátileté matky. Podle Gandnera absolvoval pyrotechnické školení. Důkazy o jeho napojení na krajně pravicovou scénu německá policie nenašla.

Muž doma skrýval jaderný materiál (zdroj: ČT24)

Byt plný odpadků

Tamní orgány ho vyšetřují pro podezření z porušení zákona o kontrole válečných zbraní a zákona o výbušninách. Na jeho stopu je přivedly informace od českých kolegů. Podle serveru deníku Rhein-Zeitung se sobotní razie v jeho německém bytě účastnilo 50 příslušníků speciálních policejních jednotek, 25 profesionálních a 200 dobrovolných hasičů. „Celý, zhruba 60 metrů čtverečních velký byt, sklep a půda byly plné odpadků,“ uvedl mluvčí policie Helmut Zirfas. „Každý jednotlivý kus musel být z bytu v prvním patře vynesen a v přistavených stanech a kontejnerech prozkoumán,“ řekl.

Kvůli prohlídce bytu bylo podle listu celé okolí uzavřeno a sousedé museli opustit své domovy, do nichž se budou moct vrátit nejdřív dnes. Vyšetřovaného prý moc neznali. „Maximálně jsme se pozdravili,“ řekl jeden ze sousedů. V Česku je muž obviněn z trestných činů nedovoleného ozbrojování a nedovolené výroby a držení jaderného materiálu a zvláštního štěpného materiálu. Za to mu hrozí pět let ve vězení.