Piloti letadel CASA možná nebudou mít dost času na výcvik

Praha  - Piloti transportních letadel CASA, která chce česká armáda nasadit od ledna v Afghánistánu, možná nebudou mít dostatek času na výcvik. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN) s tím, že piloti budou trénovat pouze v Česku a navíc jen minimum času. Plán s letadly chce v parlamentu napadnout ČSSD, informuje deník.

„Je to moc brzy. Na tak náročnou misi se piloti nemohou připravit jen nějakým rychlokurzem. K tomu je potřeba alespoň několika měsíců,“ řekl HN Tomáš Soušek z časopisu Letectví a kosmonautika. Podle HN přitom nejde jenom o povstalce Talibanu, kteří by svými raketami mohli ohrožovat letadlo při přistání nebo vzletu, ale v Afghánistánu jsou také jiné geografické podmínky, než na které jsou piloti v Česku zvyklí.

Letouny CASA by měly létat v Afghánistánu už od ledna

HN rovněž upozorňují, že letouny CASA by měly začít v Afghánistánu létat již od ledna příštího roku, ale teprve v těchto dnech probíhá přebírání prvního letounu, který je vybaven potřebnými ochrannými prvky. Piloti tak budou mít jen pár týdnů na to, aby si stroj „osahali“.

List poukazuje na to, že když před dvěma roky posílalo ministerstvo obrany do Afghánistánu letku dopravních vrtulníků, zajistilo pro jejich osádky speciální trénink v Pyrenejích. Osádky letadel CASA ale žádné zvláštní kurzy neabsolvují. „Piloti a technický personál projdou standardním výcvikem. Létání na dopravních letounech je vzhledem k výškám letu odlišné od létání na vrtulnících, proto nepředpokládáme žádný speciální výcvik na cizím území,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. „Letoun bude pro české vojáky zajišťovat přepravu osob a materiálu mezi základnami, na kterých působí,“ cituje deník z návrhu, který schválila minulý týden vláda. Ještě ho musí schválit parlament.

Vláda minulý týden souhlasila s návrhem ministerstva obrany na podobu armádních zahraničních misí do roku 2013. Příští rok má v Afghánistánu, kde je nyní přes 500 mužů a žen v uniformách, sloužit až 720 vojáků, v roce 2012 až 640, hlavně v provinčním rekonstrukčním týmu v Lógaru. Součástí afghánské mise má být i dopravní letoun CASA. Vojáci se naopak postupně stáhnou z balkánského Kosova.

Český provinční rekonstrukční tým
Zdroj: ČT24