Šéf pražské ČSSD vydělal v městských firmách za tři roky až 19 milionů

Praha - Šéf pražské ČSSD Petr Hulinský si podle Hospodářských novin v posledních třech letech vydělal v městských firmách minimálně 18,9 milionu korun. Deník se k Hulinského celkovým přivýdělkům dopracoval při pátrání po motivech, které vedly jeho stranického kolegu Miroslava Pocheho ke skrytému sponzoringu vlastní strany. Hulinský má přitom jedno z předvolebních hesel „Více slušnosti, méně chamtivosti“ a slibuje tvrdost při nakládání s majetkem hlavního města Prahy. Sám Hulínský výši částky zpochybnil, přišel si prý jen na 10 milionů před zdaněním, po zdanění na zhruba 7,5 milionu.

„Většinu z těch částek dávám na dobročinnost a svého platu jsem se vzdal,“ zdůraznil. Jako příklad uvedl letošní milion korun, který věnoval Paralympijskému výboru. K dobročinnosti vyzval pražské zastupitele za ČSSD také šéf strany Bohuslav Sobotka s tím, aby odměny za členství v dozorčích a správních radách podniků, v nichž má podíl Praha, poskytli na veřejně prospěšné účely. Považoval by to za slušnost vůči voličům, kteří se chystají jít k volbám s nadějí, že volby zlepší správu veřejných záležitostí.

S odkazem na výroční zprávy rekordní příjmy přinesly Hulinskému především tantiémy v Pražské teplárenské, kde je předsedou představenstva. Další miliony získal z Pražské energetiky a její dceřiné společnosti PRE Distribuce. „Zdá se mi to být přehnané. Když jsem dělal prvního náměstka primátora, bral jsem částky v řádech statisíců,“ reagoval bývalý předseda ČSSD a Hulinského vnitrostranický soupeř Jiří Paroubek.

Pražský sociální demokrat Poche dal loni straně peníze prostřednictvím několika členů, kteří poměrně vysoký dar vykázali jako členské příspěvky. Před několika dny kvůli tomu vznikl skandál a pochyby o hospodaření ČSSD. Poche ale na základě rozhodnutí Hulinského na kandidátce zůstal.

ČSSD podle Sobotky dlouhodobě prosazuje takovou zákonnou definici střetu zájmů, která by znemožnila voleným představitelům parlamentu, krajské a místní samosprávy pobírat odměny za členství ve statutárních orgánech společnosti s majetkovým podílem státu, kraje či obce. Šéf ČSSD podotkl, že v minulém volebním období sociálnědemokratičtí poslanci prosadili novelu zákona o střetu zájmů, která pobírání odměn zcela vyloučila u poslanců a senátorů a podstatným způsobem omezila u krajských a obecních zastupitelů. Vyloučit odměny i u takzvaných nepřímých delegací volených zástupců na komunální úrovni do smíšených společností se jí nepodařilo.