Další trestní oznámení na šéfa NKÚ, tentokrát kvůli zpronevěře

Praha – Policie prošetřuje další trestní oznámení na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala. Tentokrát se týká zpronevěry, uvedl server idnes.cz. Oznámení podal předseda kontrolního výboru sněmovny Vojtěch Filip (KSČM), Dohnal si prý totiž nechával proplácet služební cesty i pro svoji manželku.

Policisté budou podle serveru zkoumat především fakt, že na některé cesty jezdila s Dohnalem manželka. Letenky jí prý hradil ze svého, ubytování ale manželka neplatila, protože si Dohnal ze státního pořídil dvoulůžkový pokoj. To byl případ třeba cesty do Mexika nebo Bulharska. 

Prezident NKÚ se prostřednictvím svého právního zástupce proti novému nařčení ohradil. Všechny kauzy, jimž čelí, považuje za „uměle vyvolané a zcela neopodstatněné“. Jeho advokát se navíc obrátil na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7 se žádostí o přezkoumání postupu policie. Domnívá se totiž, že prezident NKÚ jako ústavní činitel nesmí být kontrolován primárně „cestou trestních orgánů, ale mocí zákonodárnou“.

Tento případ ale není jediný, kde Dohnal čelí podezření, že plýtval státními penězi. Obvodní soud pro Prahu 7 už obdržel žalobu, která šéfa NKÚ viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Dohnal si totiž nechával proplácet nájem v nepřiměřeně luxusních bytech. Údajně tím porušil zákon o platech a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a také zákon o rozpočtových pravidlech. Škodu, kterou Dohnal svým jednáním údajně způsobil, policisté vyčíslili na více než 900 tisíc korun.

V případě odsouzení hrozí Dohnalovi až pět let vězení či peněžitý trest. V případě pravomocného rozsudku by navíc skončil v čele NKÚ. Zákon o Nejvyšším kontrolním úřadě totiž uvádí, že výkon funkce prezidenta úřadu končí mimo jiné právní mocí rozsudku, jímž byl odsouzen pro trestný čin. Odvolat ho může i prezident republiky, a to na návrh sněmovny.

Protikorupční policie navíc Dohnala podezírá z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Odmítl totiž vydat kontrolnímu výboru sněmovny podklady pro audit hospodaření NKÚ. Výbor pro kontrolu hospodaření sestavil šestičlennou komisi poslanců. Dohnal jim ale kontrolu neumožnil, odvolal se přitom na to, že její podmínky neupravuje žádný zákon.

Byt na Vinohradech
Zdroj: ČT24