Dienstbier nemusí platit necelý půlmilion Liberálům.cz

Praha - Strana Liberálové.cz definitivně prohrála spor se senátorem Jiřím Dienstbierem, který jí proto nemusí platit 392 tisíc korun a úroky. Liberálové.cz peníze požadovaly za údajné porušení smlouvy o spolupráci. Rozhodl o tom dnes odvolací pražský městský soud, který tak potvrdil březnové rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2. Liberálové.cz v žalobě uváděli, že v roce 2008 uzavřeli s Dienstbierem písemnou smlouvu o vzájemné politické spolupráci při senátní kampani ve volebním obvodu Kladno, kterou prý senátor porušil. Podle tajemníka strany Milana Hamerského půjdou Liberálové.cz do konce roku do likvidace.

Strana tvrdila, že Dienstbierovi při kampani hradila mimo jiné volební inzeráty v novinách nebo náklady na pořádání předvolebních akcí. V případě politikova volebního úspěchu prý měla spolupráce pokračovat tak, že by Liberálové.cz zajišťovali senátorovo zázemí, například kancelář a její vybavení. Dienstbier, který se pak do Senátu skutečně dostal, ale další spolupráci s touto stranou odmítl.

Odvolací soud shodně s prvoinstančním uvedl, že Liberálové.cz výdaje na senátorovu kampaň dostatečně nedoložili, jejich žaloba byla prý nekonkrétní. Potvrdil také, že smlouva uzavřená mezi Dienstbierem a stranou o další spolupráci senátora ničím nezavazovala a byla velmi neurčitá. Dienstbier byl navíc kandidátem za sociální demokraty a nelze zjistit, která ze stran se jakým dílem na jeho kampani podílela.

Liberálové.cz s rozsudkem zásadně nesouhlasí. „Soudu jsme předložili faktury i s fotografiemi inzerátů pana Dienstbiera,“ uvedl Hamerský. V Kladenském deníku podle něj strana proinzerovala 202 tisíc korun, dalších 140 tisíc požadovali Liberálové.cz na odměny za práci jednotlivých jejích členů a 50 tisíc za know-how. Hamerský řekl, že strana zváží další právní kroky, s největší pravděpodobností však dovolání k Nejvyššímu soudu podávat nebude. Na vedení dalších sporů prý již nemá peníze, do konce roku skončí.