Obce u lokálky na Tachovsku nedostanou zdarma nádražní budovy

Bezdružice (Tachovsko) - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zamítla bezúplatný převod nádražních budov na obce a města u západočeské lokální trati Pňovany - Bezdružice. Budoucnost projektu, který počítal s využitím nádraží na malé penziony, infocentra, půjčovny kol, občerstvení pro turisty a podobně, je proto nejistá. Starostové tvrdí, že na koupi budov nemají a výhodný pro ně není ani dlouhodobý pronájem.

„Rozhodnutí zhatilo naše plány. Bylo nám slibováno, že by se to mohlo povést, takže nás trochu šokovalo, že stávající legislativa bezplatný převod neumožňuje,“ uvedl starosta Bezdružic a šéf mikroregionu Konstantinolázeňsko Jan Soulek. Podle něj jim SŽDC nabídlo jako jinou variantu dlouhodobý pronájem.

Pro radnice však není výhodný, když musejí samy do budov investovat větší peníze. „Zkusíme oslovit poslance a senátory, zda by nám nepomohli. Jestliže se SŽDC jako státní organizace chce majetku zbavit, tak by bylo rozumné pro všechny strany, aby se našla cesta a obce to získaly,“ doplnil.

Zájem o nádraží a neudržované pozemky mají Bezdružice, Konstantinovy Lázně, Cebiv, Kokašice, Trpísty a Erpužice, pod něž patří Blahousty. Horní Kozolupy sice stanici Strahov nechtějí, ale převzal by ji mikroregion. V Břetislavi a Lomničce jsou jen plechové boudy, místo nich by obce navrhly jiné objekty.

Po státu chtěly obce celkem devět objektů, které měly pomoci rozvoji venkovské turistiky. Projektem se Bezdružicko chtělo přiblížit turisty vyhledávanému Jindřichohradecku, které láká na ubytování v nádražních penzionech, jízdy historických vlaků a další atrakce při tamní soukromé úzkokolejné trati. Města slibují, že se budou o nádraží starat, garantovala by zázemí pro cestující. Mají strach z toho, že stanice po prodeji soukromníkům zaniknou.

„Podrobovali jsme to právní analýze a jako státní organizace nemůžeme majetek bezúplatně převést,“ řekl mluvčí SŽDC Pavel Halla. Podle něj nyní SŽDC zvažuje další varianty a analyzuje potřebnost majetku. O dalším postupu ze strany SŽDC by mohlo být jasno v listopadu.