Zvukové signály v jihlavských semaforech nefungují

Jihlava – Nevidomí lidé v Jihlavě mají velké problémy na přechodech pro chodce. Takzvané „klepače“ ve město často nefungují, zrakově hendikepovaní lidé tak nevědí, zda svítí červená nebo zelená. „Klepače“ přitom v semaforech jsou zabudovány, nefungují kvůli poruchám. Podle městského úřadu jsou opravy problematické a trvají dlouho.

Oči Roberta Kotrby rozliší pouze světlo a tmu, v ulicích se proto muž neobejde bez vodicího psa Rockyho. Nefungující klepače na přechodu mu dělají velký problém, musí se proto často spoléhat na ochotu kolemjdoucích. Podobný problém má i Regina Fialová. Ta má poškozený nejenom zrak, ale i sluch, a upozorňuje, že „klepače“, které jsou zrovna v pořádku, jsou příliš tiché. „Když do toho ještě hlučí auta, tak se mi velice špatně přechází,“ podotýká Regina Fialová.

V Jihlavě žije několik set lidí s vážnými poruchami zraku, nahlásit nefunkční semaforový klepač mohou například v Tyfloservisu nebo Tyflocentru. Organizace potom žádají o opravu město. To se ale většinou nemá k činu. „Čekali jsme na opravu od 25. srpna do dnešních dnů,“ poukazuje ředitelka Tyflocentra Kamila Vondráková.

Signalizační zařízení je podle správcovských služeb města zastaralé a poruchové. Špatně se shánějí náhradní díly a opravy jsou velmi drahé. Městským službám tak práce trvají velmi dlouho, zejména když se porouchá několik zařízení naráz.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Pomoci by mohl nákup nových „klepačů“. To ale magistrát odmítá. „V tuto chvíli o nákupu nového zařízení neuvažujeme,“ říká mluvčí úřadu Radek Tulis. Připouští ale, že pokud bude dlouhodobě poroucháno větší množství přístrojů, bude se vedení města problémem muset zabývat.