ODS varuje před oranžovým Senátem, ČSSD chce být pojistkou

Praha - Politici dobře vědí, že sčítání hlasů v komunálních volbách trvá až do noci. Asi i proto byly ve dvě odpoledne štáby většiny stran poloprázdné - předsedové ODS, komunistů i TOP 09 brzy odpoledne ještě nebyli k dispozici. První ohlasy předsedů dvou nejsilnějších stran tak přišly až večer. Petr Nečas (ODS) vyzval voliče k podpoře nelevicových kandidátů ve druhém kole senátních voleb. Je to podle něj důležité, aby nevznikl „oranžový Senát“, který by mohl komplikovat vládní plán reforem. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka tvrdí, že Nečas se obává druhého kola senátních voleb a snaží se vytvořit kolem sociální demokracie krunýř.

Nečas: „Zabraňte oranžovému Senátu“

Sociální demokraté mají při úspěchu ve druhém kole voleb šanci získat v horní komoře většinu. „Chceme-li pokračovat v cestě, kterou jsme započali, to znamená v cestě modernizace této země prostřednictvím nezbytných reforem, tak musíme zabránit oranžovému Senátu. Oranžový Senát je nebezpečím pro tuto zemi. Znamená, že se zkomplikují nezbytné reformní kroky a modernizace této země a že nás tento oranžový Senát může začít vystrkovat na periferii Evropy,“ řekl Nečas.

Na voliče ODS proto apeloval, aby tam, kde neuspěl občanský demokrat, ve druhém kole senátních voleb podpořili koaličního kandidáta z řad TOP 09 nebo Věcí veřejných. Lidé by podle něj měli proti ČSSD volit i tam, kde nemají na výběr koaličního kandidáta. Nečas tak podpořil tři kandidáty KDU-ČSL a senátorku Lianu Janáčkovou (za hnutí Nezávislí), která je členkou senátorského klubu ODS a svůj mandát obhajuje.

Sociální demokraté mají ambici získat 12 nových senátorů, a tím většinu v horní komoře, aby mohli vládní reformy brzdit. Kandidáty ČSSD by měli volit podle Sobotky lidé, kteří nesouhlasí s údajně nezákonným 50procentním zdaněním státního příspěvku na stavební spoření, se snížením platů ve veřejné správě, zvyšováním snížené sazby daně z přidané hodnoty a zavedením školného na vysokých školách. „Rozumím tomu, že se Nečas obává, že tito lidé tento názor vyjádří,“ řekl novinářům Sobotka.

Čekání na výsledky bylo napjaté - první reakce opatrné až vtipné

Sociální demokraté pozorně sledovali, jak si jejich kandidáti do Senátu vedou, a vládla tu poměrně uvolněná atmosféra. Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka se ale do odhadů výsledků zatím pouštět nechtěl, nicméně rád by pro stranu získal 12 křesel, a tím i většinu v Senátu. „Jen tak budeme schopni korigovat politiku Nečasovy vlády,“ dodává.

Bohuslav Sobotka

„Rádi bychom na půdě Senátu vytvořili takovou alternativu, aby byla vláda nucena hledat kompromis při reformách, které se týkají celé ČR. Chceme, aby byl Senát skutečnou pojistkou proti chybám vlády Petra Nečase.“

„Sociální demokracii se podařilo dosáhnout významného úspěchu, pokud jde o komunální volby. Hlavním poraženým v komunálních volbách je právě Občanská demokratická strana. Jsem přesvědčen, že ODS byla ve velké části místních voleb potrestána za klientelismus, korupci, podivné veřejné zakázky a aroganci, kterou ve vedení měst projevovala.“

Miroslava Němcová

nemíní, že průběžné výsledky komunálních voleb svědčí o dramatickém propadu ODS. Dělit Prahu na 7 obvodů asi nebylo šťastné, připustila.

Do štábu ODS jako první a na dlouho jediná dorazila první místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Zatímco u sociálních demokratů se i přes nákladnou kampaň na pohoštění nešetřilo, u ODS je vše na první pohled skromnější. Němcová nepřipouští, že by výsledky komunálních a senátních voleb mohly ohrozit postavení nynějšího vedení strany. „V žádném případě si nic takového nepřipouštím, ani předčasný kongres, ani ohrožení pozice (předsedy) Petra Nečase ve vedení ODS,“ řekla místopředsedkyně ODS novinářům. Němcová nicméně zdůraznila, že občanští demokraté se nedívají na volby pouze pohledem hlavního města. „Pro ODS je důležitá každá obec, každá radnice, každé místo. Nehrajeme si na to, že jsme strana pro Prahu a velká města,“ uvedla. Jak se výsledky zpřesňují, volební štáby se zaplňují čím dál víc.

Petr Nečas

„ODS utrpěla velkou ztrátu své důvěryhodnosti. A návrat důvěryhodnosti bude běh na dlouhou trať. Bude to těžká práce, ale my jsme k ní odhodláni. Výsledek v Praze byl předznamenán již v květnu, kdy ODS v Praze poprvé prohrála volby do Poslanecké sněmovny.“

Výsledky ODS v komunálních volbách podle předsedy strany a premiéra Petra Nečase odrážejí pověst místních politiků strany. První kolo senátních voleb je podle Nečase pro ODS úspěchem, musí se nyní soustředit na finále voleb do horní komory. „Je vidět, že někde lokální představitel ODS má dobrou pověst a jinde prostě takovou pověst nemá,“ řekl Nečas.

Předseda TOP 09 přišel do štábu po třetí hodině a viditelně v dobré náladě. U TOP 09 se s napětím čekalo na výsledek souboje s občanskými demokraty v Praze. Předseda věřil ve vítězství, byť třeba těsné. Nakonec TOP 09 v Praze získala víc jak 30 % hlasů.

Karel Schwarzenberg k souboji v Praze

„Bude to o prsa, nebo ne? Je otázkou, o jaká prsa. Svoje, nebo Marilyn Monroe.“

Ve štábu TOP 09 je cítit optimismus a její šéf situaci glosuje s nadhledem. Slova Karla Schwarzenberga hovoří sama za sebe: „Buď se s radostí nebo se smutkem ožerem'. Dnes je den, kdy si asi nějaké to pivo dám.“

Věci veřejné se sice na výsledek voleb těšily, nicméně propadly. Slovy svého předsedy strana jako nováček nemůže prohrát, jen zjistit, jak je v Česku silná. Volební kampaň vedl Vít Bárta. K novinářům dorazil s talířem čočky. „Přiznávám, že jako volební manažer asi dneska na nic jiného nárok nemám. Dnes je čočka pro mě,“ komentoval situaci Vít Bárta.

Radek John

„Málokdo ví, že jsme měli devět zastupitelů. Nyní máme desítky zastupitelů po celé republice a my v těch městech musíme předvést, co to znamená, když vládnou Věci veřejné. A ty volby klíčové budou za čtyři roky.“

Komunisté podle jejich předsedy Vojtěcha Filipa uhájili své pozice v komunální politice a v řadě menších měst drží nadpoloviční většinu členů zastupitelstva. Ve volbách do Senátu si ale neúspěch připouštějí. Voliče prý nedokázali přesvědčit o potenciálu komunistických senátorů v době škrtů.

Vojtěch Filip

„Pokud jde o Senát, žel se projevila nechuť našich voličů ke druhé komoře Parlamentu. V tomto ohledu nepochopili, že Senát může být brzdou 118 hlasů v Poslanecké sněmovně.“

Výsledky komunálních a senátních voleb jsou podle úřadující předsedkyně KDU-ČSL Michaely Šojdrové dobrým startem k obnově strany, která prošla totálním debaklem v květnovém hlasování o složení Poslanecké sněmovny. „Máme šanci znovu nastartovat, zůstáváme na politické mapě Česka.“ Stále podle ní není důvod k jásotu, výsledek je nicméně dobrý. Přičítá jej tradičním lidoveckým voličům.

Výsledek voleb těší i Stranu zelených. „Zelení obstáli. Lidé v komunálních volbách v klíčových místech, kde jsme kandidovali – v Praze a Brně – řekli, že chtějí zelené v zastupitelstvu. Úspěch v Chomutově, kde jsme získali 20 procent a o 5 procent jsme porazili bývalou primátorku Řápkovou, to jsou věci, které znamenají, že zelená politika má smysl a že musíme pokračovat,“ uvedl předseda SZ Ondřej Liška.