Chorvati odložili vyšetřování Paroubka jako neopodstatněné

Praha - Chorvatské státní zastupitelství ve Splitu ukončilo po čtyřech letech prověřování, zda bývalý předseda ČSSD a expremiér Jiří Paroubek kryl zločin. Trestní oznámení proti Paroubkovi a jeho spolupracovníkovi a lídrovi severočeské stranické organizace Petru Bendovi policisté odložili jako neodůvodněné. Informaci přinesly Lidovky.cz.

Trestní oznámení podal v roce 2006 Bendův obchodní konkurent ze severních Čech Chorvat Miro Matijević. Bendu, Paroubka a další dva muže nařkl, že stojí za čtyři roky starým bombovým útokem na dům jeho dcery. Paroubek podle Matijevičova oznámení Bendovy aktivity kryl.

„Ve věci trestního oznámení proti J. Paroubkovi a P. Bendovi podanému v Chorvatsku z důvodu údajného trestného činu ohrožení života a majetku obecně nebezpečným činem Vám mohu sdělit, že Župní státní zastupitelství ve Splitu žalobu odložilo jako neodůvodněnou,“ potvrdil Lidovým novinám zástupce chorvatského velvyslance Josef Zrzavecký.

Paroubek i Benda od začátku obvinění odmítali s tím, že si Chorvat vše vymyslel. Benda tvrdil, že čtyři roky staré trestní oznámení je nesmyslné. Rovněž Paroubek považoval Matijevičovo tvrzení za „nehoráznost“ a již dříve uvedl, že Benda s Matijevičem vyhrál soudní spor a podle rozsudku Matijević nesmí šířit tyto pomluvy.