Medaili Za zásluhy dostanou Knížák i Jágr

Praha – Prezident Václav Klaus už má jasno, komu letos 28. října udělí státní vyznamenání. Medaile za zásluhy o stát tak poputují mimo jiné k řediteli Národní galerie Milanu Knížákovi nebo hokejistovi Jaromíru Jágrovi. Informují o tom Lidové noviny. Oficiálně však prezidentská kancelář zatím nic nepotvrdila. „Nebylo by fér zveřejňovat konkrétní jména,“ řekl mluvčí Hradu Radim Ochvat. Mezi laureáty podle něj budou hrdinové a osobnosti ze světa společenského života, kultury, sportu a vědy.

Zatímco Jaromír Jágr by si například podle bývalého reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičky medaili zasloužil („Kdo jiný, než on?“), jméno Milana Knížáka budí pochybnosti, zvlášť kvůli jeho přátelským vztahům s Klausem.

„Myslím si, že je směšné, co se odehrává kolem pana Knížáka. S agresivitou, která se vynořuje proti jeho osobě, nemohu zásadně souhlasit,“ uvedl letos v lednu Klaus, když s Knížákem zašel na pivo. Komentoval tak dlouhodobou kritiku části umělců, kterým se nelíbí směřování NG pod Knížákovým vedením. Ten povede instituci do srpna příštího roku.

Loni si vedle bojovníků za svobodu odnesli z rukou Klause vyznamenání třeba žokej Josef Váňa nebo zpěvák Karel Gott, což část kritické obce nesla velice nelibě. Vedle anglických letců a vězňů z komunistických lágrů totiž medaili dostal zpěvák, který byl pro mnohé symbolem socialismu. Těm, kdo Gottovi prezidentskou medaili nepřáli, ukázal několikanásobný Český slavík vzpurně vztyčený prostředník.

Slavnostním předáním či propůjčením státních vyznamenání z rukou prezidenta ve Vladislavském sále na Pražském hradě tradičně vrcholí výročí vzniku samostatného Československa.

Vyznamenání
Zdroj: ČT24