Povolební jednání: Olomouckým primátorem je opět Novotný z ODS

Olomouc – Povolební vyjednávání o novém vedení radnic nadále pokračuje. Ke konkrétní dohodě dnes dospěli zvolení kandidáti v Olomouci. Dosavadní velkou koalici ODS a ČSSD tam nahradí středopravá koalice ve složení ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. V zastupitelstvu bude mít toto uskupení o jeden hlas více než opozice, přesto již podepsalo koaliční smlouvu. Primátorem bude opět lídr tamní ODS Martin Novotný.

Dosavadní partneři se nedovedli shodnout na tom, která ze stran vyšle do primátorského křesla svého zástupce. ODS se proto obrátila na potenciální pravicové partnery a v základních bodech programu i personálních obsazeních se rychle shodla. „Průnik v programu vidíme v rozvoji města Olomouce s využitím evropských fondů. Zásadním bodem je možná i odstraňování bariér,“ sdělil lídr olomoucké kandidátky TOP 09 Ivo Vlach.

Ze smlouvy, kterou dnes koaliční partneři představili novinářům, vyplývá, že ODS bude mít v jedenáctičlenné městské radě pět křesel, o dvě méně než dosud. TOP 09, která letos kandidovala v olomouckých komunálních volbách poprvé, v ní budou zastupovat čtyři lidé, KDU-ČSL dva politici, díky čemuž si lidovci oproti dosavadnímu stavu o jeden post polepší..

Královehradecká radnice se na další čtyři roky zřejmě zaplní zástupci pěti stran. ODS, Hradecký demokratický klub, Volba pro město, TOP 09 a uskupení Doma v Hradci složené z SNK ED a KDU-ČSL se předběžně dohodly, že o koalici budou jednat pouze spolu bez účasti dalších stran. Hradec Králové by tak mohl být dalším městem, kde vítězná ČSSD nebude schopná sestavit většinovou koalici a vstoupí do opozice.

Povolební jednání v Ostravě jsou naopak téměř na začátku. Dnes se stihli sejít vítězní sociální demokraté s ODS, s níž dosud na radnici vládli. ČSSD chce jako vítěz voleb uhájit post primátora. Podobu dnešního jednání však nechtěli zástupci obou vyjednávacích týmů konkretizovat. Podle dosavadního primátora Petra Kajnara (ČSSD) by však nová městská vláda mohla být známá do dvou týdnů.

Opavě bude zřejmě šéfovat univerzitní děkan Jirásek

Dohady o koalici na opavském magistrátu dostávají mnohem konkrétní obrysy. Ačkoliv ve městě zvítězilo sdružení SOS pro Opavu, do opozice ji zřejmě odsune koalice sociálních, občanských demokratů a lidovců. Ve městě se navíc mluví i o konkrétním favoritovi na post primátora. Tím by se mohl stát místní lídr ČSSD a děkan Slezské univerzity v Opavě Zdeněk Jirásek.

V Českých Budějovicích směřují zatím povolební jednání k rozšíření malé koalice vítězného hnutí Občané pro Budějovice (OPB) s TOP 09 (21 ze 45 mandátů) o ČSSD, jež drží deset křesel v zastupitelstvu. V kuloárech se spekuluje o tom, že ODS jedná o koalici s některými členy TOP 09 a s ČSSD. Lídr ODS Vladimír Brůha to odmítl. Pro občanské demokraty podle něj není přijatelná menšinová vláda na radnici, ani přímá či skrytá podpora koalice ODS a ČSSD komunisty.

Podpis koaliční dohody v Liberci se komplikuje. Jednání s vítěznou Změnou pro Liberec, ČSSD a Unií pro sport a zdraví opustilo dnes večer uskupení Liberec občanům. Jednání ztroskotalo na personálních otázkách, řekl bezprostředně po jednání lídr kandidátky Liberec občanům Jiří Šolc.

Po dvou dnech povolebních vyjednávání zatím není jasné, která koalice na následující čtyři roky ovládne radnici v Kladně. Současný primátor Dan Jiránek (ODS) řekl, že zatím vyjednávali o možné spolupráci s ČSSD a TOP 09. KSČM prý zůstane v opozici, získat by měla křesla v kontrolním výboru. Jiránek odhaduje, že výsledek koaličních jednání bude známý pravděpodobně v pátek.

Kvůli neúspěchu chomutovské ODS končí Řápková

Neúspěch chomutovské ODS znamená konec Ivany Řápkové v čele radnice. Primátorka známá tvrdým postupem proti neplatičům i aférou kolem získání titulu z plzeňských práv tvrdila před volbami, že chce změnit Chomutov. O změnu se však postarali hlavně voliči. Nejvíce hlasů přisoudili ČSSD, ta však svou pozici na magistrátu nemá jistou. Lídr druhého nejúspěšnějšího sdružení „Pro Chomutov“ Přemysl Rabas už naznačil, že může sestavit koalici, která povede radnici i bez sociálních demokratů.

„Nám nevadí ani ODS jako taková ani ČSSD jako taková, ale ta současná reprezentace vedení chomutovské radnice,“ vysvětlil Rabas. Město podle něj potřebuje zcela nové vedení i za cenu, že by mezi radními byl komunista. Vítězná ČSSD se však vůči poražené ODS nijak nevymezuje a o možnosti společné koalice uvažuje. „Dovedu si představit přímou spolupráci ČSSD, ODS, TOP 09 a Severočeši,“ řekl člen chomutovské ČSSD Jan Mareš. Pro vládnutí na chomutovské radnici však bude případný zájemce muset navíc přesvědčit nové zastupitele z TOP 09 a Severočechů.

V Havlíčkově Brodě vyjednává vítězná ČSSD s ODS i s komunisty. Občanští demokraté nevylučují vznik širší koalice s ČSSD, odmítají však spolupráci s KSČM. První konkrétní výsledky jednání se očekávají koncem týdne. „Vyjednáváme jak napravo, tak nalevo. V pátek bychom měli vědět, co kdo z každé strany nabídne a jaká je šance koalici složit,“ uvedl lídr sociálních demokratů ve městě Jan Míka. Radnici ve Žďáru nad Sázavou povede koalice ČSSD, ODS a TOP 09. Podle dnes podepsané koaliční smlouvy bude starostkou Dagmar Zvěřinová (ČSSD).

O novém složení radnice již mají jasno v Kolíně. Tamní magistrát povedou společně strany Změna pro Kolín, Kolíňáci a TOP 09. Dosud vládnoucí občanští demokraté tak musí zaujmout místo v opozici. Neuspěla ani ČSSD, která skončila ve volbách druhá. Vítězné sdružení Změna pro Kolín odradilo mimo jiné i to, že ho o spolupráci se sociálními demokraty přijel přesvědčovat hejtman David Rath. Nová koalice dala dohromady 15 mandátů ze 27členného zastupitelstva. Má jasný cíl - zbavit město dluhů, které dosáhly téměř jedné miliardy korun.

Nymburskou radnici by mohla obsadit koalice ČSSD, ODS a nezávislých kandidátů ze dvou uskupení Volba pro Nymburk a Nymburští demokraté. Strany ČSSD a ODS se již dohodly, že v dalších koaličních vyjednáváních budou postupovat společně. Ve Znojmě se zřejmě na koalici dohodnou tři strany pod vedením ČSSD. Chtějí vládnout s podporou komunistů. Dnes uzavřeli předběžnou dohodu.