Policie zatkla obchodníky se zbraněmi, samopaly přišly až na 35 tisíc

Praha - Čeští a slovenští policisté koncem září zadrželi a poté i obvinili šestičlennou skupinu lidí, kterou podezírají z nelegálního obchodování se zbraněmi. V Česku byli zadrženi čtyři lidé, na Slovensku dva. Samopaly, pistole, výbušniny nebo granáty údajně ze Slovenska převáželi do Česka, kde je částečně upravovali a následně distribuovali do podsvětí mimo území České republiky. Množství zadržených zbraní je takové, že policisté v nadsázce mluví o arzenálu pro menší armádu. Čtveřice zadržená v Česku čelí obvinění z nedovoleného ozbrojování, za což jí hrozí až osmileté tresty. Dvojice ze Slovenska je stíhaná za nedovolené ozbrojování a obchodování se zbraněmi. Všech šest lidí poslaly soudy do vazby.

Podle šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty začali policisté podezření z nedovoleného ozbrojování vyšetřovat v lednu. Následně přišli na to, že za trestnou činností stojí několik Čechů, kteří spolupracovali se Slováky. Koncem září pak v obou zemích proti podezřelým zasáhli. Slovenští policisté své dva obviněné zadrželi přímo při činu.„Tyto osoby z legálně dostupných zbraní vyráběly zbraně zakázané, které dále distribuovaly do podsvětí,“ uvedl ředitel slovenského Úřadu boje proti organizované kriminalitě Peter Krajíček.

Část zbraní pocházela z nadbytečných zásob ministerstva vnitra

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Část zadržených zbraní původně pocházela z nadbytečných zásob českého ministerstva vnitra a měla být znehodnocena. Policie proto zároveň potřebuje zjistit, jakým způsobem se k podezřelým oficiálně znehodnocené zbraně vůbec dostaly. Právě jejich znovuzprovozňování totiž považuje v obchodu se zbraněmi za největší problém. Úroveň práce byla podle detektivů velmi vysoká. Samopaly muži prodávali za 25 až 35 tisíc, tlumiče za dalších osm, výbušniny za 50 tisíc, odstřelovačskou pušku si cenili na 70 tisíc korun. 

Při domovních prohlídkách v Česku kriminalisté zajistili 43 samopalů, pistole, tlumiče na samopaly, nástražné výbušné systémy naplněné semtexem, granáty a tisíce kusů munice. Na Slovensku pak dalších 11 tisíc nábojů, 28 pistolí a revolverů, tři samopaly nebo šest granátů. „Dva kusy samopalů s plně naloženými zásobníky byly uschovány v dětském pokojíku pod postelí 14letého nezletilého syna jednoho z pachatelů,“ dodal Šlachta.

Čeští a slovenští policisté koncem září zadrželi a poté i obvinili šestičlennou skupinu lidí, kterou podezírají z nelegálního obchodování se zbraněmi.
Zdroj: ČT24