Za pražskou ODS bude o koalici jednat i náměstek Blažek

Praha - Za pražskou ODS bude o koalici s TOP 09 vyjednávat i dosavadní náměstek primátora a radní Rudolf Blažek. Nově zvolení zastupitelé za ODS Blažka zvolili předsedou svého klubu. Funkci by měl zastávat do 15. prosince, kdy vyprší mandát celému vedení pražské ODS. Poté se zastupitelé sejdou znovu a vyberou nové vedení. TOP 09 přitom podmiňovala možnou spolupráci s ODS na pražské radnici tím, že občanské demokraty nebudou zastupovat lidé, kteří na radnici dosud působili. Podle dnešního vyjádření ale volbu Blažka akceptuje. Vítězná TOP 09 se může ujmout vedení metropole až po ustanovení nového zastupitelstva, to se sejde nejdřív koncem listopadu. V čele Prahy tak zůstávají současní radní, zastupitelům už mandát skončil. Zítra by se měli sejít hlavní vyjednavači ODS a ČSSD, v pátek bude s oběma stranami jednat i TOP 09.

Zastupitelé Blažka zvolili v tajné volbě. Byl jediným kandidátem. Vyjednávací tým ODS zatím tvořil volební lídr Bohuslav Svoboda a předseda Boris Šťastný. Svoboda už před jednáním řekl, že by chtěl, aby ve vyjednávacím týmu byl někdo, kdo pražskou radnici zná a má zkušenosti. Šťastný si nemyslí, že by zástupcům TOP 09 mohlo vadit, že Blažek je spojen s dosavadním vedením pražské radnice. Podle předsedy pražské buňky na jednání s TOP 09 nic takového nezaznělo.

Podle předsedy pražské TOP 09 Františka Laudáta se jejich podmínka netýkala složení vyjednávacího týmu: „Nemůžeme určovat, koho si ODS vybere za vyjednávače.“ Bude ale důležité, koho by pak ODS navrhla na případné posty vedení města. Zvolení Blažka ale Laudáta nepřekvapilo. Premiér Petr Nečas dnes uvedl, že jednat by se mělo nejprve o programu a teprve potom o obsazení rady. Naznačil ale, že personální obměna zástupců ODS by mu nevadila: „Má-li být určitá obnova, která podle mého názoru už musí být, tak musí být na základě demokratických procedur, nikoliv diktátu shora.“

Reportáž Štěpánky Martanové a vstup Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Tůma: Nová naděje pro Prahu a méně kauz?

Vítězná TOP 09 zatím neřekla, jaké konkrétní kroky provede, až převezme vedení nad hlavním městem. Mluví se o zrušení Opencard, což se ale zřejmě nestihne. Od 13. listopadu se totiž papírové kupony ruší a nahradí je právě Opencard. Do té doby se ovšem nově zvolení zastupitelé nestihnou sejít. „Bylo by jednoduché říct, že to vrátíme zpátky, nicméně je to rozhodnutí Dopravního podniku. Je třeba změnit vůbec výkon vlastnických práv a já ani nevím, jestli to bude technicky možné,“ řekl ČT kandidát na pražského primátora Zdeněk Tůma.

Výběrové řízení na správu kartového systému mělo v úterý v poledne skončit, prodlužuje se ale do 29. října. Do soutěže se navíc podle ČT přihlásila i firma Haguess, současný správce projektu. Tůma už kvůli tomu podal podnět na antimonopolní úřad.

Opencard
Zdroj: ČT24