Letošní zima bude tuhá, havrani přiletěli o deset dní dřív

Praha - Podle měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) už denní teploty zřejmě nepřekročí deset stupňů Celsia, noci pak budou mrazivé. Déšť a mrholení se očekává jen v nižších polohách, na horách budou srážky sněhové. Že je zima již za dveřmi a že bude nezvykle tuhá, předpovídají i brněnští ornitologové. Ti vycházejí z toho, že tradiční poslové zimy, havrani, dorazili do města o deset dní dřív než v jiných letech. Do Krušných hor už například vtrhla zima. Od rána tam sněží. Silničáři museli poslat sypače na hřebenové cesty. Na zimu jsou ale připraveni už několik dní. Před rokem tu první větší sníh napadl o týden dřív než letos. Podle meteorologů se sněhu můžou od severozápadu dočkat i střední a nižší polohy.

„Období jako celek očekáváme teplotně podprůměrné a srážkově nadprůměrné,“ sdělil meteorolog ústavu. Do konce října už se polojasné počasí vyskytne jen zřídka, spíše bude oblačno a deštivo, zejména na začátku nového týdne. Odpolední teploty by se sice místy mohly vyšplhat až ke 13 stupňům, v noci však přituhne až na dva stupně pod nulou. Na horách může nasněžit. Sněhový poprašek pokryl během dneška i vrcholky Krkonoš. V horských střediscích ve Špindlerově mlýně nebo Peci pod Sněžkou padal déšť se sněhem.

Martin přijede na bílém koni opět jen na horách 

Na horách napadl první sníh (zdroj: ČT24)

Prvních deset listopadových dní se očekává velká oblačnost a déšť, na horách opět srážky sněhové. Teploty by měly zůstat stejné jako na konci října, tedy od čtyř do deseti stupňů přes den, mezi čtyřmi až minus dvěma stupni v noci.

Období od 11. listopadu by mělo být v nížinách spíš oblačné s deštěm, mrholením a mlhami. Podle dlouhodobého výhledu to zatím vypadá, že Martin přijede na bílém koni opět jen na horách. Pokud se objeví polojasné nebe, bude to jen přechodně. Kolem 20. listopadu pak může rtuť teploměru nad ránem klesat až k minus pěti, přes den nepřekročí sedm stupňů.