Jízdné zadarmo pro poslance skončí, souhlasila vláda

Praha – Politici jsou zase o krok blíž placení jízdného za veřejnou dopravu. Vláda se dnes totiž postavila za návrh sociální demokracie, který jim dosavadní cestování zdarma zruší. Celkem by se jednalo o všechny ústavní činitele - poslance, senátory, europoslance i soudce. Jestli nakonec ústavní činitelé o jednu z výsad opravdu přijdou, nyní bude záviset na sněmovně. Vzhledem k tomu, že je na návrhu celková shoda, je pravděpodobné, že legislativními úskalími propluje bez obtíží. Nezůstane ale jen u veřejné dopravy.

Až do teď mají ústavní činitelé zadarmo služební byty, kanceláře, osobní řidiče i příplatky ve výši 40 až 60 procent ze základu platu na cestu do práce vlastním autem. Když chtějí jet jako běžný občan hromadnou dopravou, lístky ani průkazky nepotřebují. Cestování hromadnou dopravou jim totiž platí vždy daný dopravce, včetně městských dopravních podniků. Na dopravu jim tak přispívají i daňoví poplatníci.

Vláda dnes podpořila návrh opozice, který výhodám přistřihne křídla. „Myslím si, že poslanci dostávají dostatečné náhrady na to, aby si mohli dopravu zorganizovat tak, jako běžní občané. Tato výhoda pro poslance a senátory je zcela nadbytečná,“ argumentuje bývalý ministr vnitra Martin Pecina. „Pro řadu z nás je to redundatní otázka, protože si léta letoucí nedokážeme představit, že bychom to neplatili. Je pro mě překvapivé, že to někdo využíval,“ uvedl dnes na brífinku vlády premiér Petr Nečas. Jeho kabinet se ale rozhodl jít ještě dál a chce ušetřit hlavně na letecké dopravě. Ta je totiž u politiků také oblíbená, ale v návrhu socialistů chyběla.

Rušení bezplatného cestování už se ve sněmovně stalo evergreenem. Návrh zákona z pera ČSSD má ve sněmovně konečně šanci. Poslanci ho na stůl dostanou na jednom z nejbližších zasedání. Pokud budou s placením MHD souhlasit, začnou za cestování platit hned v následujícím měsíci. Zřejmě tedy ještě letos.