Česká cisterna blokovala rakouskou dálnici A2

Klagenfurt (Rakousko) – Rakouskou dálnici A2 blokovala nedaleko korutanského Klagenfurtu ranní nehoda české cisterny. Vozidlo se převrátilo a zůstalo ležet napříč přes vozovku, hlavní tah na Itálii tak zůstal až do odpoledne zcela neprůjezdný. Ačkoli havárie způsobila vážné provozní komplikace, které zkomplikovaly i cestování z Česka do Itálie, nikdo se při ní nezranil.

Nákladní automobil z dosud neznámých příčin prorazil kolem šesté hodiny svodidla na pravé straně dálnice a narazil do protihlukové stěny. Vůz poté dostal smyk, převrátil se na bok a zablokoval všechny jízdní pruhy. Následky
nehody se podařilo odstranit až kolem 15:00.

Cisterna převážela hustou kapalinu podobnou asfaltu, která vzniká jako odpadní produkt při destilaci černého uhlí. Přepravovaná látka obsahuje mimo jiné nebezpečné fenoly, které mohly otrávit podzemní vodu, kdyby se z cisterny dostaly.

Rakouská policie si proto vyžádala z Česka náhradní cisternu, která přivezla i vybavení pro přečerpání nákladu z jednoho vozidla do druhého. Přečerpávacím pracím pomohlo i to, že v havarované cisterně nepřestalo fungovat topení a udrželo náklad v tekutém stavu při teplotě 200 stupňů Celsia.

Při nehodě se utrhla nádrž pohonných hmot cisterny a vylilo se z ní asi 600 litrů nafty. Podle korutanských chemiků, kteří na místo dorazili, však ani náklad cisterny, ani rozlité pohonné hmoty nezpůsobily škody na životním prostředí. Nafta se totiž vsákla do bariéry zeminy vybudované pro tento účel.