Soudní znalec prozkoumá autobus MHD, ze kterého vypadla dívka

Praha - Autobus, ze kterého ve středu v Praze na Pankráci za jízdy vypadla šestnáctiletá dívka a zranila se, prozkoumá soudní znalec, informovala o tom mluvčí pražského dopravního podniku Ilona Vysoudilová. Vyšetřování za přítomnosti zástupců policie i dopravního podniku je naplánováno na pondělí. Podle Vysoudilové se za posledních šest let nic podobného nestalo. Dívka byla po pádu z autobusu s vážným zraněním hlavy převezena na traumatologické oddělení Thomayerovy nemocnice v Krči. Podle mluvčí nemocnice Martiny Štanclové je dívka ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života.

Podle Vysoudilové příčiny neštěstí zatím nejsou známy, policie musí nejdřív vyslechnout svědky. Na pondělí je naplánováno vyšetřování soudních znalců, které si pozvala policie i dopravní podnik.

Podle Vysoudilové podnik všechny autobusy pravidelně kontroluje. Ten, u kterého se nehoda stala, měl poslední technickou kontrolu minulý pátek.

Nehoda se stala u autobusu Karosa B 931, který byl vyráběn do roku 2002. Těchto autobusů má pražský dopravní podnik podle Vysoudilové celkem 158. Podnik od loňska nakupuje nové autobusy, které mají podle Vysoudilové blokování jízdy při náhlém otevření dveří.

Pražský dopravní podnik má k dispozici 1 132 autobusů, asi 43 procent je nízkopodlažních. Ve svých garážích má rovněž dva elektrobusy a šest nízkokapacitních autobusů.