Koncipient exministra Němce prý objednal sledování Pospíšila

Praha - Ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil byl údajně sledován na objednávku Ladislava Veselého, který pracuje jako koncipient v advokátní kanceláři Pospíšilova předchůdce Pavla Němce. Informoval o tom deník Mladá fronta Dnes. Podle jejích reportérů byl Veselý ochoten za informace ze soukromí ministra a místopředsedy ODS Pospíšila platit i třicet tisíc korun denně. Veselý však takové tvrzení popírá, v tiskovém vyjádření se od celé věci distancoval i Němec.

„Pan Veselý se na mne obrátil na začátku srpna. Chtěl, abych sledoval ministra Pospíšila,“ prozradil novinářům soukromý detektiv. Redakce další setkání nahrávala skrytou kamerou a ověřila si, že zakázka skutečně existuje.

„O koho vám jde, o Pospíšila?“ ptal se na jedné schůzce detektiv. „No jasně. Mě zajímá, abychom měli zdokumentované, s kým se stýká,“ odpověděl Veselý. Detektiv nakonec zakázku odmítl, nechtěl sledovat člena vlády.

Reakce Petra Nečase:

„Důrazně vyžaduji, aby policejní prezident důsledně prověřil celý případ z hlediska působení ochranné služby. Pokud došlo v tomto případě k selhání, musí to mít jasné a tvrdé dopady. Pospíšil má moji lidskou podporu i podporu jako člen vlády. Jako premiér říkám, že jej o to více budu v jeho krocích podporovat. Tato kauza jen ukazuje, že se vydal správným směrem.“

Veselý prý na schůzkách zásadně mluvil v množném čísle a tvrdil, že se musí o všech klíčových rozhodnutích poradit. S kým, to ale neřekl. Poté, co byl s nahrávkami konfrontován, tvrdil, že šlo o jeho soukromou iniciativu a exministr Němec s ní nemá nic společného.

Donášela ochranná služba? V takovém případě jde o selhání

Detektivovi vedle toho také poskytl seznam míst, kde se Pospíšil zdržuje, a toho, jaké má zvyky. Zajímavé přitom je, že v minulosti Veselý pracoval v ochranné službě Policie České republiky a chránil právě Pavla Němce. Informace o Pospíšilově agendě tak mohl získat od svých někdejších kolegů.

I sám ministr spravedlnosti potvrdil, že informace, které se v soupise objevují (např. odkud ministr jezdí do práce apod.), mohl vědět pouze člen ochranky. „Informace z mého itineráře jsou přesné. Musí pocházet z ochranné služby, dokonce od někoho, kdo mne zachránil. Třeba to, že vystupuju na nádraží v Rokycanech, nemůže vědět nikdo jiný,“ řekl Pospíšil reportérům Mladé fronty.

V případě, že by se prokázal původ informací od ochranné služby PČR, jednalo by se o její vážné profesionální selhání. Speciálně vycvičení bodyguardi totiž vědí o chráněných ústavních činitelích vše – kde bydlí, s kým se stýkají, jaké jsou jejich zlozvyky. Šéf ochranné služby František Snopek proto hodlá podezření prošetřit.

Veselý připustil, že k Pospíšilovi cítil antipatie

Veselý tvrdí, že mu sledování nabídl sám soukromý detektiv. „Toho člověka jsem neznal a dodnes nevím, jak se jmenuje. Přišel s tím, že by byl schopen zajistit publikované informace, prý za 30 tisíc korun na den,“ uvedl Veselý ve svém vyjádření. Nabídku prý dostal dvakrát, v obou případech ji odmítl. Podle něj pak odmítnutý detektiv celou věc za peníze poskytl novinářům.

Veselý připustil, že k Pospíšilovi pociťoval jisté antipatie v době, kdy jako děkan plzeňské právnické fakulty zpřístupnil médiím seznamy studentů, kteří byli podezřelí z nestandardního studia a mezi nimiž bylo i jméno Veselého. Podle Pospíšila však motivem pro jeho sledování bylo rušení zakázek s Němcovou kanceláří, ke kterému ministerstvo spravedlnosti před časem přistoupilo.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24