V Táboře letos přibude pět nových autobusů

Tábor – Nové autobusy začnou ještě před koncem roku jezdit táborskými ulicemi na linkách městské hromadné dopravy. První z nich už byl v polovině nasazen do provozu, zbylé vyjedou během listopadu a prosince. Provozovatel táborské MHD, společnost Comett Plus, dal za nové autobusy 35 milionů korun, téměř třetinu pokryla dotace Evropské unie.

Autobus, který už jezdí, je kloubový, v listopadu začne jezdit ještě běžný dvanáctimetrový autobus. Motory obou jsou poháněny plynem a nahradí nejstarší táborské městské autobusy. Zbylá tři vozidla jsou menší midibusy pro 20 až 30 cestujících, které začnou v prosinci jezdit po nové lince spojující autobusové nádraží s historickým centrem. Do jeho úzkých ulic se vejdou, protože jsou široké jen 2,2 metru.

V Táboře je v provozu patnáct linek MHD, které ve špičce obsluhuje 31 autobusů. Neobsluhují pouze samotný Tábor, ale také Sezimovo Ústí a Planou nad Lužnicí. Patří mezi ně i maďarský Ikarus 280, jde ovšem o verzi vyrobenou až ve druhé polovině 90. let. Comett Plus disponuje celkem 37 vozy, z nichž je deset kloubových a 25 nízkopodlažních.