Srovnávací testy možná čekají děti i v mateřských školkách

Praha - Ministr školství Josef Dobeš plánuje, že po státních maturitách na středních školách a srovnávacích zkouškách na základních budou jednotné testy i v mateřských školkách. Zkoušky mají ukázat, jak jsou děti připraveny na vstup do 1. třídy. Podle Dobeše by testování mohlo začít zhruba za čtyři roky, nejdřív chce ale zavést srovnávací zkoušky do škol základních. Ve školkách ale nad ministrovými plány kroutí hlavou.

U každého předškoláka otestujeme školní zralost, sociální dovednosti, motoriku nebo předpoklady k učení. Dobeš se domnívá, že by se tak například mohl snížit počet odkladů školní docházky, o který teď žádá už skoro každé páté dítě: „Tento výstup by měl být u všech dětí a na základě toho by mělo přijít doporučení pro zařazení dítěte do správné školy či výjimečně pro odklad,“ uvedl ministr. Zároveň chce stanovit standard toho, co má mateřská škola v posledním ročníku dětem dát.

Psychologové se bojí tlaku na rodiče i na školy

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Ve školkách ale mají na věc zcela jiná názor. Podle ředitelky MŠ Laudova Aleny Lucové nemá testování dětí v předškolním věku až takový význam. Školní zralost navíc zjišťují psychologické poradny už teď, ale jen u dětí, které mají nějaké potíže. Rodiče musí navíc s vyšetřením souhlasit, což by mohl být problém.  

Vývoj dítěte v předškolním věku je také velice individuální a jeho dovednosti ovlivňuje rodina i prostředí, v němž vyrůstá. Každé proto dozrává v jiném věku nejen fyzicky, ale hlavně i mentálně. Ředitelka MŠ Socháňova Simona Skoumalová si tak podle svých slov nedovede představit, jak by mělo jednotné naznačení standardu vypadat. „Byl by tam možná i zbytečný tlak na rodiče a na školy, když by některé děti nebyly přímo v normě,“ řekla ČT dětská psycholožka Václava Masáková.

Josef Dobeš
Zdroj: ČT24