Řápková v Chomutově prohrála, v čele města ale možná zůstane

Chomutov/Ústí nad Labem - Chomutovská primátorka Ivana Řápková byla se svou ODS ve volbách poražena. Ve vedení města ale nejspíš zůstane. Vítězná ČSSD totiž nakonec nevytvoří velkou koalici s druhým nejsilnějším sdružením „Pro Chomutov“. ODS a ČSSD spolu budou vládnout i v Ústí nad Labem. V sobotu večer se na tom dohodli zástupci ODS, ČSSD a Strany zdraví, sportu a prosperity (SZSP). Jméno budoucího primátora Ústí zatím ČSSD nezveřejnila. O koaliční spolupráci už je rozhodnuto i ve Frýdku-Místku. ČSSD ji uzavře s lidovci a představiteli Věcí veřejných. Naopak Sdružení pro Pardubice, TOP 09 a Pardubáci se dnes nedohodly s ODS na vytvoření středopravé čtyřkoalice. Trojkoalici zbývá jako partner ČSSD, protože se 17 mandáty nemá v zastupitelstvu většinu.

Sdružení "Pro Chomutov„ chtělo vytvořit koalici s TOP 09 a Severočechy.cz, kterým dokonce nabídlo post primátora. Severočeši se ale nakonec rozhodli jinak. Kývli na koalici s ČSSD, ODS a TOP 09. “My jsme se chtěli rozhodnout svobodně,„ reagoval člen sdružení Vojtěch Čihař. Vedení Severočechů ale takové rozhodnutí nečekalo a domnívá se, že mohlo být ovlivněno. To ale Čihař popřel. “Je to otázka jednání mezi jednotlivými politickým subjekty a my jsme ty partnery našli," dodal Jan Řehák z ODS. Důvodem spolupráce s občanskými demokraty je podle Jana Mareše z ČSSD i to, že nová koalice bude schopna dokončit rozdělané věci, které jsou pro budoucnost města důležité. V zastupitelstvu ale bude mít převahu jediného hlasu.

V radě Ústí nad Labem zasedne pět zástupců z ODS i ČSSD a jeden ze SZSP. Primátor bude z ČSSD, stejně jako jeden náměstek, ODS bude mít náměstky dva. „Koalice přesně odráží to, jak rozhodli voliči. Pravicové strany mají většinu 14 hlasů, ale ČSSD je s 11 hlasy dominantní,“ zhodnotil výsledky povolebních vyjednávání Jan Řeřicha z ODS.

ODS ale podle něj dlouho věřila ve spolupráci s TOP 09. „TOP 09 měla vzhledem k počtu mandátů neumírněné požadavky,“ sdělil Řeřicha, proč jednání nakonec nevyšla. Předseda Strany zdraví sportu a prosperity (SZSP) Zdeněk Kabec zmínil, že TOP 09 chtěla dokonce post primátora. To ale vyjednavačka za TOP 09 Karola Haasová vyvrací: „Žádné požadavky jsme neměli. Za TOP 09 můžu říct, že nevíme, proč jednání o koalici nevyšla.“

Ve Frýdku-Místku dnes podepsali koaliční smlouvu zástupci ČSSD, KDU-ČSL a VV. Menší strany budou mít v jedenáctičlenné radě po dvou zástupcích. Novým primátorem bude pravděpodobně dosavadní náměstek Petr Cvik (ČSSD), který ve funkci nahradí svou stranickou kolegyni Evu Richtrovou. Ta se chce věnovat práci v Senátu, zůstane však v zastupitelstvu.

Změna nastala ve směru vyjednávání o nové vládě na radnici v Opavě. Některým členům tamní organizace ČSSD se totiž nelíbí dosavadní plán na sestavení velké koalice s ODS a KDU-ČSL. Lídr kandidátky Zdeněk Jirásek proto oslovil k dalšímu vyjednávání vítěze voleb sdružení SOS pro Opavu, které vede opoziční zastupitelka Pavla Brady. Opavská ČSSD je údajně rozdělena na dvě frakce. Jedna usiluje o obnovení dosavadní spolupráce s ODS ve vedení radnice. Druhá, jde především o nové tváře na kandidátce, usiluje o pravý opak.

O složení radnice v Pardubicích je zřejmě rozhodnuto. Sdružení pro Pardubice, TOP 09 a Pardubáci se dnes totiž nedohodly s ODS na vytvoření středopravé čtyřkoalice. Trojkoalici zbývá jako partner ČSSD, protože se 17 mandáty nemá v zastupitelstvu většinu. Podle šéfky SPP Štěpánky Fraňkové byl programový průnik dobrý, ale ODS prý nemá zájem s trojkoalicí dále jednat. Lídr občanských demokratů Alexandr Krejčíř zase konstatoval, že jejich možní partneři jednali z pozice síly a v podstatě chtěli jen vědět, kolik míst v radě si ODS přeje. Šanci tak možná dostane ČSSD, která komunální volby v Pardubicích vyhrála. Radnici v Mělníku povede ČSSD, ODS a dvě nezávislá uskupení Radnice 2010 a Mělničané. Vítězná TOP 09 skončí v opozici.

Šance, že na magistrátu v Plzni bude v příštích čtyřech letech vládnout velká koalice ODS a ČSSD, je po dnešku blíž. Obě strany, které ve volbách získaly nejvíce hlasů, se dnes dohodly na předběžném konceptu spolupráce ve vedení města. Jeho podobu musejí ještě schválit stranické orgány obou stran. Spojení obou stran by jim v 47členném zastupitelstvu přineslo pohodlnou většinu 28 hlasů. Ve vedení Plzně ODS a ČSSD spolupracovaly v letech 1998 až 2002.