Antibyrokratickou cenu získal europoslanec, který kritizuje fungování unie

Praha – Antibyrokratickou cenu letos získal europoslanec Derk-Jan Eppink za knihy, kde popisuje své zkušenosti s byrokratickou kulturou zaměstnanců unie. Eppink je členem vedení Evropské konzervativní a reformní skupiny, ve které jsou také zástupci ODS, polské strany Právo a spravedlnost nebo britští konzervativci. Antibirokratickou cenu uděluje občanské sdružení eStat.cz.

Eppink shrnul své zkušenosti a poznatky z Bruselu a Štrasburku, kde působil nejprve jako asistent dvou europoslanců a posléze jako člen sekretariátu dvou evropských komisařů, v knize Život evropského mandarína

Ve své nové knize Ohňostroj evropské byrokracie Eppink už jako europoslanec popisuje mimo jiné sedm smrtelných hříchů EU, kterých by se podle něj měla unie zbavit, pokud chce v nadcházejícím desetiletí přežít. Jedním z nich je podle Eppinka snaha považovat každý problém v prostoru EU za „evropský“ a vymýšlet k němu „evropská“ řešení, která vedou k větší moci byrokracie, větší legislativě a k většímu počtu institucí.   

Sdružení eStat.cz udělovalo svou cenu poprvé v roce 2006, kdy ji získal prezident Václav Klaus za to, že jako premiér inicioval vytvoření komise pro odstraňování byrokratické zátěže občanů a podnikatelů. V posledních letech byli oceněni třeba Mirek Topolánek nebo Declan Ganley, známý odpůrce Lisabonské smlouvy. V čele sdružení eStat.cz stojí europoslanec ODS Edvard Kožušník.