Kubera prodlouží své působení v čele Teplic na 20 let

Praha - V čele Teplic zřejmě dál zůstane senátor Jaroslav Kubera, který vede město už od roku 1994. ODS město povede s podporou TOP 09. Ve Zlíně dnes podepsali koaliční smlouvu o spolupráci zástupci TOP 09, STAN, M.O.R., KDU-ČSL, Zlínského hnutí nezávislých a VV. Primátorem bude chirurg Miroslav Adámek (STAN). V opozici budou ODS, ČSSD a komunisté. V Kutné Hoře bude vládnout vítězná Šance pro Kutnou Horu s TOP 09. Tábor povede koalice ČSSD s ODS. Sociální demokraté by měli obsadit křeslo starosty.

Příští čtyři roky bude v Teplicích vládnout ODS s podporou TOP 09. Přestože má ODS v zastupitelstvu těsnou většinu, obě strany zřejmě v příštích dnech podepíší smlouvu o spolupráci. Strany mají v zastupitelstvu 20 míst z 33. ODS o obsazení postů ve vedení města zatím příliš nemluví. Primátorem by ale měl zůstat Kubera, který město vede už od roku 1994, jméno jeho náměstka a zbylých čtyř radních ovšem ještě veřejně nezaznělo.

Nová zlínská koalice bude mít v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu 25 křesel. V jedenáctičlenné radě bude mít vítězná koalice TOP 09 a STAN pět zástupců včetně primátora. Hnutí M.O.R. obsadí tři křesla, po jednom budou mít lidovci, Zlínské hnutí nezávislých (ZHN) a VV. Zástupce za KDU-ČSL bude uvolněný radní. V minulém volebním období radnici vládla koalice ODS, ČSSD a Volby pro Zlín, kterou tvořili zástupci KDU-ČSL a nestraníci.

Sociální demokraté, kteří v Ostravě vyhráli komunální volby, požadují sedm míst v jedenáctičlenné městské radě, čtyři mandáty jsou ochotni přenechat ODS. V případě, že občanští demokraté poměr 7:4 nebudou chtít akceptovat, upřednostní ČSSD koalici s KSČM, která jí nabízí ještě výhodnější rozdělení křesel.

ODS přišla v Kutné Hoře o sedm z devíti zastupitelů

„Rozhodli jsme se jít do koalice s TOP 09 a máme dohodu, že TOP 09 bude mít dva zástupce v městské radě a my sedm,“ uvedl lídr Šance pro Kutnou Horu Šanc, který bude navržen na starostu. Vítěz voleb chtěl nejdříve vytvořit koalici s ČSSD, jednání se ale zadrhla na počtu radních. ODS, které dosud patřilo křeslo starosty, přišla po volbách o sedm z devíti zastupitelů. Její lídr a dosavadní starosta Ivo Šalátek vidí příčinu v rozhádanosti bývalého zastupitelstva, což se podle něj nepříznivě projevovalo i navenek.

Táborskou radnici povede vítězná ČSSD s druhou ODS. Strany ale nebudou mít s 12 mandáty v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu většinu. Sociální demokraté by měli obsadit křeslo starosty. V minulém volebním období v Táboře vládla koalice ODS a Tábor 2020.

V Karlových Varech bude zřejmě vládnout koalice čtyř bývalých opozičních stran a hnutí: Karlovarské občanské alternativy, TOP 09, hnutí O co jim jde? a Alternativy. Vyjednavači ještě čekají na vyjádření ODS, která zatím váhá přistoupit na podmínky vítězů voleb. Bez ohledu na rozhodnutí občanských demokratů je ale takzvaná K20 připravena se svojí křehkou většinou vládnout městu.

V Plzni mají sociální a občanští demokraté nakročeno k velké koalici. Okresní výkonný výbor ČSSD i oblastní rada ODS už včera schválily předběžně dohodnutý koncept spolupráce, který vypracovaly v neděli vyjednávací týmy obou stran. Primátorem má být lídr vítězné ODS Martin Baxa. Kromě toho si ODS vyjednala i většinu v městské radě, i když ve volbách za ní zaostala ČSSD jen o necelé procento.

Výsledky komunálních voleb ve Zlíně
Zdroj: ČT24