Kubánský disident dostal v Česku politický azyl

Praha - Politický vězeň z Kuby Rolando Jiménez Pozada s rodinou přiletěl dnes do Prahy. Získali zde azyl, stát jim zajistí ubytování a pomůže jim se začleněním do české společnosti. Kubánský disident opustil vězení před několika dny, strávil v něm sedm let za kritiku poměrů na Kubě. Na letišti kubánskou rodinu přivítal ministr vnitra Radek John a zástupci české diplomacie, vnitra a organizace Člověk v tísni, která propuštěnému pomáhala už ve vězení a pomohla s přesunem do ČR.

Pozada je jedním z 53 politických vězňů, které se kubánský režim rozhodl pustit na svobodu. Podmínkou k jeho propuštění ale bylo to, že ostrovní zemi opustí. „Gesto kubánské vlády nepovažuji za nijak zvlášť humanitární, protože jsme nic neudělali a jen jsme bojovali za svá práva,“ řekl politický vězeň a právník po příletu novinářům. Současně poděkoval za vstřícnost České republiky. Připomněl, že ve vězení političtí vězni včetně něj zažívali brutální zacházení, sám prý zhruba šest let ze sedmi strávil v izolaci. „Dokud jsem nenastoupil do letadla Iberia, tak jsem ještě dvě hodiny předtím nemohl věřit, že se to skutečně podaří, moje rodina už na mě čekala v letadle. Ale protože mi předtím slibovali hory doly a nikdy se nic nesplnilo, tak jsem ani nevěřil, že jsem opravdu na svobodě,“ řekl Pozada novinářům.

Manželka disidenta: Česko se nejvíc na světě stará o situaci na Kubě

Kubánský politický vězeň do Prahy přijel se svou manželkou, synem, bratrem a neteří. V rozhovoru s novináři poznamenal, že svého jedenáctiletého syna viděl na svobodě naposledy, když mu byly čtyři roky, právě na něj se prý těšil nejvíce. Přesun do České republiky organizovala především Pozadova manželka, která na Kubě působila jako nezávislá novinářka.

České velvyslanectví a organizace Člověk v tísni například pomáhaly v tom, aby Pozada dostával do vězení léky, které potřeboval. „Mohli jsme si vybrat Francii, Itálii, Spojené státy, Portoriko, Chile, ale já jsem velmi toužila po České republice, protože tady mám skvělé přátele a myslím, že Česká republika se ze všech zemí na světě nejvíce stará o situaci na Kubě a porušování lidských práv,“ řekla dnes českým novinářům Pozadova manželka. Další z propuštěných vězňů si jako svou novou zemi vybrali hlavně Spojené státy nebo Španělsko. „Jsem velice rád, že jedna rodina k nám dospěla, doufám, že se u nás budou cítit dobře,“ doufá šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Pozada se do vězení dostal už v roce 2003 během hromadného zatýkání politických oponentů kubánského režimu. „Byl jsem nařčen z toho, že jsem vylepoval plakáty proti Fidelu Castrovi, kde se říkalo svoboda a demokracie pro Kubu. Za to jsem dostal čtyři roky,“ vysvětlil Pozada. Právník, který dříve pracoval i u kubánské policie, dostal další trest za údajné vyzrazení informací o struktuře policie. Zhruba pět let ve vězení strávil, aniž se dočkal soudu. V roce 2007 mu pak kubánská justice vyměřila dvanáctiletý trest.

Disident dává Castrovu režimu pět let

K osvobození skupiny kubánských politických vězňů podle Pozady výrazně přispělo to, že Evropská unie udržela společný postoj ke Kubě a vytvářela na ni tlak. Gesto kubánského režimu podle něj souvisí především s tím, že se se Kuba chce přiblížit EU. Komunistický režim na Kubě je podle něj hodně personifikován stárnoucím Castrem. „Předpokládám, že by to tak do pěti let mohlo skončit, potom bude muset přijít nějaké přechodné období, ale vzhledem k tomu, že ekonomická situace je tak vážná, tak oni nemohou příliš dlouho ovlivňovat situaci na ostrově,“ míní.

Česká republika letos v EU deklarovala připravenost přijmout až deset lidí, kteří budou po propuštění z Kuby vykázáni. Kvóta je tak zatím naplněna z poloviny. Praha nešetří kritikou na adresu Havany kvůli porušování lidských práv a nedemokratickým poměrům.