Pospíšil navrhne vládě odvolání Vesecké, funkci má opustit do konce roku

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká zřejmě počítá poslední dny v úřadu. Ministr spravedlnosti Pospíšil chce dnes navrhnout vládě její odvolání. Vesecká by tak ve funkci mohla skončit ještě do konce roku. Mluví se už i o jejím nástupci. Měl by to být Pavel Zeman, český zástupce v organizaci Eurojust.

Odpovědí na otázku, kdy skončí Renata Vesecká na Nejvyšším státním zastupitelství, se politici vyhýbali týdny. Pokud teď vláda návrh na její odvolání schválí, což je velmi pravděpodobné, měla by na odchod dvouměsíční lhůtu. „Já jsem jasně řekl konec roku, a to z toho důvodu, že můj primární kandidát, kterého navrhuji, by byl schopen do funkce nastoupit na přelomu roku,“ prohlásil Pospíšil.

Největší šance převzít funkci po Vesecké má Pavel Zeman

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Pavel Zeman, kterého ministr Pospíšil navrhne na nového šéfa státních zástupců, je zatím vázaný pracovními povinnostmi v Bruselu. Na jeho jméně by se ministři měli shodnout. „Nám se zdá pan Zeman jako velmi kvalifikovaná osoba, navíc tím, že byl mimo republiku, není spojen s žádnými skupinami,“ podotkl ministr vnitra Radek John.

Vesecká by se po odchodu mohla vrátit na post krajské státní zástupkyně v Hradci Králové, kde dřív působila. Proti tomu ale vystoupila žalobkyně v Jablonci nad Nisou Věra Nováková. Pod její otevřený dopis se pak podepsalo víc než 180 státních zástupců. Kritikům vadí hlavně angažmá Vesecké v kauze Jiřího Čunka. Že ji šéfka žalobců ovlivňovala, řekl, ač nepravomocně, soud již dvakrát.

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká
Zdroj: ČT24