Sobotka chtěl pražské ČSSD sáhnout na odměny - bez šance

Praha – Před komunálními volbami se úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pokusil oslovit voliče výzvou do řad pražských spolustraníků, aby milionové odměny z městských firem věnovali na charitativní účely. Hospodářské noviny (HN) dnes informují o tom, že pražští sociální demokraté nemají nejmenší potřebu o podobných krocích vůbec uvažovat. Lukrativní křesla v metropolitních podnicích zajistila sociálním demokratům v minulém volebním období pražská ODS, která mj. v současnosti vyjednává právě s ČSSD o velké koalici v Praze.

Hospodářské noviny citují vyjádření Jana Slezáka, který si podle listu loni jen na odměnách přišel na 1,7 milionu korun. „Ani o tom neuvažuji,“ řekl pro deník s tím, že jde o soukromý názor „pana Sobotky“, proto nemá potřebu svůj postup jakkoliv zdůvodňovat. Někteří další sociální demokraté, kterým se loni dostalo štědrých statisícových odměn a které HN oslovily, se odmítli k celé věci vyjádřit, nebo prý o výzvě svého předsedy ani nevěděli.

Pražské týmy ODS a ČSSD stále jednají o možnosti velké koalice v Praze. Za ČSSD patří do týmu vedle volebního lídra Jiřího Dienstbiera ml. i předseda místní stranické organizace Petr Hulinský a Karel Březina, kterým oběma finance z pražských firem vynesly loni milionové částky. Právě Hulinský s občanským demokratem Rudolfem Blažkem vyjednávajícím za ODS hovoří v současnosti o tom, že pro strany je důležitý hlavně programový průnik. Jejich kandidáti na primátora ovšem ve volbách slibovali především silnou personální obměnu ve vedení města. Hulinský ale nedávno naznačil, že pražská ČSSD by se bez svého lídra, který velkou koalici s ODS odmítá, obešla.

Rudolf Blažek a Petr Hulinský
Zdroj: ČT24