Bývalý fotbalový šéf Chvalovský čelí nové obžalobě

Praha - Státní zástupce podal minulý týden obžalobu na bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Františka Chvalovského a dalších pět lidí, v níž je viní z úvěrových podvodů. Podle žalobce měli Komerční banku (KB) připravit zhruba o 1,5 miliardy korun. Státní zástupce podal obžalobu v kauze v minulosti již třikrát, Městský soud v Praze ji však pokaždé vrátil k došetření.

Bývalý šéf ČMFS, funkcionář a sponzor fotbalového klubu Chmel Blšany Chvalovský a pět manažerů firem Satrapa a Českomoravská agrární společnost čelí obvinění, že peníze půjčené od KB nepoužili na nákup zemědělských produktů, jak bylo s bankou dohodnuto, ale na splácení předchozích dluhů.

První obžaloba dorazila k soudu už v květnu 2002. Tehdy soud žalobci mimo jiné uložil vypracovat další znalecký posudek. Druhou obžalobu soudy vrátily k došetření v březnu 2005, třetí v květnu 2007. Staronový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) pak podal stížnost pro porušení zákona. Učinil tak na podnět státních zástupců, kterým se opakované vracení obžaloby k došetření nelíbilo. Nejvyšší soud ale loni stížnost zamítl a případ vrátil k doplnění spisu.