Klaus podpořil reformy a varoval před světovou globální vládou

Praha - Prezident Václav Klaus v projevu u příležitosti výročí vzniku samostatného Československa podpořil plán na snížení dluhů a provedení reforem. Politici by podle něho neměli hledět na svůj krátkodobý prospěch. Klaus také varoval před světovou globální vládou, o kterou podle něho usilují seskupení ekonomicky nejsilnějších a politicky nejvýznamnějších států světa.

„Není možné si nevšimnout, že se 'integrační' snahy politických elit největších zemí světa stále více a rychleji přesouvají ze sociálně inženýrského projektování v rámci států a kontinentů na rozměr interkontinentální, vlastně celosvětový,“ uvedl prezident. Globální vláda by rozhodovala bez možnosti zásahu jiných států a postupně by zaniklo občanství.

„Demokracie bez občana je však protimluv,“ zdůraznil Klaus, podle kterého je světoobčanství jen mystifikací a manipulací. Pokud tendence ke globální vládě zůstanou nepovšimnuty, státy budou podle Klause brzy postaveny před hotovou věc. „Pak už bude jakákoli úvaha o české státnosti jen historickou reminiscencí,“ dodal.

Předávání státních vyznamenání prezidentem republiky 2010 (zdroj: ČT24)

Podle Klause nelze odkládat reformy

Prezident výslovně uvedl, že i díky tomuto tématu nepronesl „standardní filipiku proti Bruselu“. Přesto o Evropské unii kriticky hovořil. Uvedl, že rizika evropské integrace, před nimiž varoval, odhalila hospodářská krize. Soudržnost, solidarita a altruismus evropského projektu jsou přáním, ne realitou, podotkl Klaus.

Část projevu prezident věnoval situaci v Česku. Podle něho nelze stále odkládat reformy zdravotního a penzijního systému. Státní dluh podle Klause nesmí dosáhnout řeckých rozměrů. Vyzval v této souvislosti politiky, aby nevyužívali případného sociálního neklidu, který by mohlo přinést „utahování opasků“, ke svému krátkodobému prospěchu.