Pátrání po ztracené Aničce opět neúspěšné

Praha - Policisté dnes v pražské Troji opět bezvýsledně pátrali po devítileté Aničce Janatkové, která v této oblasti zmizela 13. října. „Pátrání ani dnes nepřineslo žádné nové poznatky,“ řekla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Do akce se zapojilo sto lidí. Informace o dalším postupu bude policie znát až v sobotu ráno. Rozhodnutí nezveřejňovat kvůli vyšetřování detaily z pátrání ale trvá. Policisty v terénu dnes posílila speciální pořádková jednotka, psovodi a příslušníci městské policie, naopak se už nezapojili členové vojenské policie.

Po dívce naposledy viděné v ulici Pod Písečnou, kudy se vracela ze školy, pátraly od jejího zmizení v Troji každý den desítky policistů. Našel se však jen její batoh a láhev s pitím, později byly v prohledávané oblasti nalezeny klíče, které údajně také patřily Anně.

Pátrání ztěžuje nepřehledný terén

Poté, co policie propátrala oblast v bezprostředním okolí ulice Pod Písečnou, posunula se směrem k zoologické zahradě. Tamní terén je podle mluvčí ale značně nepřehledný a nebezpečný. Od víkendu už počet lidí v pátracím týmu přesahoval stovku, například v pondělí terén pročesávala skupina 170 policistů, strážníků a členů vojenské policie, s hledáním pomáhali také členové speciální pořádkové jednotky, hasiči, záchranáři a lezci. Ve středu policie do oblasti nasadila 150 lidí. Ve čtvrtek pátrači do terénu nevyrazili, pracovali především kriminalisté. „Vyhodnocovali jsme poznatky získané jak v průběhu pátrání, tak samotného vyšetřování a zjišťovali jsme další okolnosti,“ upřesnila Zoulová. Už dříve policie oznámila, že se jí s poznatky ke ztracenému dítěti ozývá na linku 158 řada lidí, kontaktovali ji také senzibilové.

V souvislosti se zmizením dívky policie koncem minulého týdne obvinila z trestného činu zbavení osobní svobody jedenačtyřicetiletého muže. Soudce ale zamítl jeho vazbu a muž je na svobodě. Server tn.cz ve středu informoval, že policie muže tento týden zadržela v Mostě a znovu ho vyslechla. Policisté muže zadrželi na místě, o kterém věděli, že ho často navštěvuje. „Přijali jsme taková opatření, aby neměl šanci uniknout. Po zadržení jsme ho předali kolegům z Prahy k dovýslechu,“ uvedl důvěryhodný policejní zdroj s tím, že podezřelý muž nekladl odpor. Mluvčí Zoulová tuto informaci nechtěla komentovat.