Foukat bude až do pondělka, orkán ale nehrozí

Praha - Výstrahu před silným větrem prodloužili meteorologové až do pondělního poledne. Foukat bude podle nich hlavně v Jeseníkách a Beskydech. Už v noci na dnešek se přes hřebeny hor na východě Čech a na Moravě přehnal vichr, který v nárazech dosahoval až 110kilometrové rychlosti. Později zeslábl.

Už od pátku od večera varují meteorologové v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, na Vysočině a na Moravě před silným větrem. Teď se jejich výstraha prodlužuje až do pondělka. Výstraha platí hlavně pro Jeseníky a Beskydy. 

Už dnes v noci to na vrcholkách hor pěkně foukalo. Na Šeráku v Jeseníkách se v noci prohnal vítr o rychlosti skoro 112 kilometrů v hodině, na Lysé Hoře v Beskydech pak naměřili vítr o rychlosti víc než 100 kilometrů. 

Přes den se ale situace uklidnila. „Nyní na horách fouká vítr o síle mezi 36 až 54 kilometry v hodině, což není zas tak neobvyklé,“ řekl mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák. Během víkendu by ale mohl vítr opět zesílit. Meteorologové však uklidňují, že síly orkánu, tedy nad 120 kilometrů v hodině, zřejmě nedosáhne. Velmi větrno bude především v polohách nad 700 metrů nad mořem. Nedoporučuje se proto chodit hlavně na hřebeny hor.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČT24